Index Vakbarát Hírportál

Befektetők vásárolják fel a lakásokat

2016. február 8., hétfő 13:30

Januárban a szokásosnál nem volt sokkal kisebb forgalom az ingatlanpiacon a Duna House legfrissebb adatai szerint, hiszen csak egy százalékkal kevesebb adás-vétel bonyolódott, mint egy éve ilyenkor. Ami viszont megváltozott, az az, hogy tíz százalékkal többen regisztráltak az ingatlanos cégnél, aminek a csok miatt megnőtt érdeklődés lehet az oka.

Sok építési projekt még csak most indul be, így sokan kivárhatnak, de közben a használt lakásokra is egyre nagyobb a kereslet. Hogy inkább a kivárás, vagy a türelmetlenség dominál-e majd, a következő hónapokban fog csak kiderülni.

Mindenesetre rekordmagasságba, 106 pontra ugrott a Duna House Keresleti Indexe (a bázisérték - vagyis 100 pont - 2010 januárja). Ennek jó eséllyel a csok az oka, de hogy valódi hatást is érzékelni-e, az majd a következő hónapok forgalmán látszódik meg.

Januárban Kelet-Magyarországon a paneleket átlag 142 ezer Ft/m2 áron vásárolták. Ebben a kategóriában nyugaton 155, Pesten 255, Budán pedig 282 ezer forint körül voltak az átlagárak. A téglaépítésű lakásokat a Belvárosban vették a legmagasabb áron, 510 ezerért. Budán ugyanezért a típusért 417 ezret fizettek, Pesten pedig 303-at. Az ország nyugati felén 199-, a keleti oldalon kereken 190 ezres átlagon vásárolták ezt az ingatlantípust.

Közép-Magyarországon 2-3 százalékot tett ki a forgalomból az új építésű ingatlanok forgalma. Ugyanez Nyugat-Magyarországon 6 százalékot, keleten 12 százalékot (egy debreceni projektnek köszönhetően). Ez utóbbi régióban mindössze a forgalom 3 százaléka volt felújítandó, míg az ország többi részén ennek 2-3-szorosa is ebből a minőségből került ki. A forgalom kb. negyede használt, de magas minőségű volt, több mint harmada pedig ez alatti jó besorolású.

Budapesten az előző hónapokhoz hasonlóan a XIII. volt a legnépszerűbb kerület a potenciális vásárlók körében. A venni szándékozók ötöde jelölte meg, mint lehetséges célpontot. A Belváros minden kerülete veszített egy keveset a népszerűségéből decemberhez képest, de így is a második legkedveltebb célpont a VI. és VII. kerület, úgy mint a szomszédos XIV. is. Budán a XI. kerület a legnépszerűbb, melyet a vásárolni szándékozók 16 százaléka jelölt meg.

A Duna House elemzéséből többek között az is kiderül még, hogy:

A teljes elemzést itt lehet elérni.

Rovatok