Index Vakbarát Hírportál

Akár 20 százalékot is lehet alkudni a lakásárból

2009. február 18., szerda 12:56 | aznap frissítve

A kínálati árak egyelőre szinte változatlanok, azonban az alku lehetősége egyre több területen nő: átlagos lakás esetében legalább 5-10, nagyobb értékű ingatlanoknál akár 20 százalékos alku is elképzelhető a fővárosi használt ingatlanok piacán. Egyre több a készpénzes vevő, bizonyos kerületekben arányuk eléri a 60-70 százalékot is &nadsh; áll a Duna House elemzésében.

Nem változtak a tavalyi év végéhez képest lényegesen a kínálati árak, ami azt is mutatja, hogy több eladó még mindig túlárazva próbálja értékesíteni meglévő ingatlanát, ugyanakkor egyre nagyobb lehetőségek vannak az alkura. Az átlagos, leginkább keresett 15-20 millió forint közötti kategóriában állapottól és elhelyezkedéstől függően 5-15 százalékot lehet lefaragni az árból, míg nagyobb értékű, 40-50 millió forint környékén kínált ingatlanok esetében nem ritka, hogy ez a szám a 20 százalékot is eléri.

Kerülik a hitelt

A Duna House tapasztalatai szerint jelentősen nőtt a készpénzzel rendelkező vásárlók száma, a belvárosi területeken arányuk a 60-70 százalékot is eléri. A hiteles vásárlók számának csökkenése a devizahitelezési lehetőségek beszűkülése &nadsh; és a forint árfolyamának ingadozása – miatt érthető folyamat, ám vannak a piacon a mostani helyzetben is igen kedvező ajánlatok – mondta Murányi Ákos, a cég vezető elemzője.

Gondot jelent mindenesetre, hogy a korábbi, szinte paradicsomi állapotokhoz képest szigorodtak a hitelfelvételi lehetőségek, önerő nélkül már nemigen lehet labdába rúgni. A szocpolhoz bevezetendő 30 százalékos önerő pedig még tovább csökkenti azok lehetőségeit, akik kvázi pénz nélkül próbálnak lakáshoz jutni, mivel ez a támogatás sokáig az önerő nagy részét helyettesítette.

20 millió a felső határ

A leginkább keresett ingatlanok továbbra is a 15-20 millió forint közötti ársávban találhatóak, bár a budai oldalon van érdeklődés a nagyobb értékű lakások, házak iránt is. A vevők többsége a 1,5-2,5 szobás ingatlanok környékén nézelődik, bár több helyen megélénkült az érdeklődés a kisebb alapterületű lakások iránt is, noha például a belvárosban inkább a nagyobb ingatlanok a népszerűbbek.

Hasonló a helyzet az új építésű lakások területén is, a többség 15-25 millió forint között, jó közlekedéssel keres, itt is megnőtt a készpénzes vásárlók aránya. Érdeklődő ügyfélből talán kevesebb van, ám a potenciális vevők tudatosabbak, és szinte kizárólag az azonnal, vagy nagyon rövid időn belül költözhető ingatlanokat keresik. Egyes városrészekben megélénkült a kereslet a kiadó lakások iránt is.

A fővárosban a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára 300 ezer forint környékén alakul, természetesen jelentősen befolyásolva az elhelyezkedéstől: míg a budai „elit” kerületekben az átlagos négyzetméterár 450 ezer forint környékén van, addig dél-pesten inkább a 230 ezer forintot közelíti. Az átlaghoz a III., a VII. és a XIV. kerület árai állnak a legközelebb.

Rovatok