Index Vakbarát Hírportál

Cukorral kereskedő áfacsalókat fogtak el

2009. április 3., péntek 13:14 | aznap frissítve

Több százmilliós áfacsalást derített fel a Vám- és Pénzügyőrség egy nagyszabású, több megyére kiterjedő akcióban. A csalók legális, unión belüli cukorkereskedelemnek álcázva 335 millió forintnyi áfát csaltak el, és felmerült, hogy majdnem 800 milliós pénzmosásban is részt vettek.

Egy magyar bűnözői csoport magyarországi vállalkozásoktól nagy mennyiségű cukrot vásárolt. A cég iratai, a számlák és egyéb papírok alapján az eladók úgy tudták, hogy az árut szlovák cégekhez viszik. A csalók kamionjai azonban más hazai vállalkozásokhoz vitték a cukrot és áfás áron adták el nekik, de az eladott áruk után nem fizették meg a forgalmi adót. A vásárlóknak már egy fiktív cég állította ki a számlát.

Arra is figyeltek, hogy szlovák bankokban is legyen nyoma a pénzmozgásnak. Ehhez strómanokat - főleg hajléktalanokat - alkalmaztak. Velük vetették fel a hazai bankokban a pénzt, amit átváltottak euróra és azt szlovák bankokba küldték tovább, de csak az eladott cukor nettó árát, az áfát eltüntették. Emiatt merült fel, hogy 768 millió forintos pénzmosás is történt.

Az elcsalt adó és a mosott pénz az eddig felderítettnél is több lehet, mert a csalók banki tranzakcióiból látszik, hogy összességében 2,5 milliárd forintot vettek fel különböző bankszámlákról.

Az ügy felderítésekor Budapesten, Pest, Nógrád, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartottak házkutatásokat. Az akcióban részt vett a Nógrád megyei rendőr-főkapitányság és a pénzügyőrség Merkur bevetési egysége. Az egyik gyanúsítottat ugyanis házi őrizetből vitték el, ahová korábban emberölés előkészülete miatt került. Most már előzetes letartóztatásban van, vele együtt összesen 3 gyanúsított van, de számuk még nőhet.

Rovatok