Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy 2011-ben 15 millió forintig lenne 17 százalékos az szja

2009. június 16., kedd 12:12 | aznap frissítve

Nem kizárt, hogy a kormány a jövő évi adócsomag keretében egyetlen ponton 2011-es szabályt is alkotna: a kabinet eddig hajlott annak a szabad demokratáktól jött javaslatnak az elfogadására, amely a jövőre 5 millió forintig érvényes 17 százalékos szja-kulcsot 2011-ben 15 millió forintos határig tolná ki. A vagyonadónál is kompromisszumos megoldás körvonalazódik, összeszámítással, kisebb adókulccsal.

Látványosan közelednek a kormány, illetve a szocialisták és a szabad demokraták elképzelései a jövő évi adótörvényekről. A közös nevező megtalálása azért áll érdekében a kormánynak, illetve a szocialistáknak, mivel a szabad demokraták az elmúlt két hétben jelezték: csak módosításokkal tudják támogatni a kormány adócsomagját, különösen pedig a vagyonadó tervét. A vagyonadó-jogszabály megalkotását pedig nem lehet elmulasztani, mivel azt az EU-val és IMF-fel kötött szerződés is tartalmazza a kormány javaslatára.

2011-es szja-táblát is megalkotnák?

Ennek legnyilvánvalóbb jele, hogy a kormány az adóügyekben illetékes parlamenti bizottság, a költségvetési és pénzügyi bizottság múlt heti ülésén támogatta Kóka János SZDSZ frakcióvezető javaslatát, amely túllépve a jövő éven 2011-re meghatározná a személyijövedelemadó-táblát. A szóban forgó indítvány értelmében a jövőre 5 millió forintig érvényben levő 17 százalékos szja-kulcs 2011-ben már 15 millió forintig tolódna fel, és csak akkor jönne be a magasabb, a mai állás szerint 32 százalékos adómérték.

Nem lehet azonban kijelenteni, hogy a kérdés már eldöntött. Ezt az mutatja, hogy a múlt heti bizottsági ülésen a kormány támogatása ellenére többséget nem kapott az ominózus indítvány, csupán akkora arányt kapott a bizottsági szavazás során, hogy azzal a módosító javaslat bennmaradt a módosító javaslatok azon körében, amelyről a jövő hétfői ülésen a képviselők az Országgyűlés ülésén szavazhatnak. Az ügy alakulásáról mindazonáltal még korábban információt kaphatunk, a költségvetési és pénzügyi bizottság ugyanis ma vitatja meg az úgynevezett kapcsolódó módosító indítványokat, ami az ülésen történik, az jó indikátor szokott lenni a parlamenti szavazásokra vonatkozóan.

A vagyonadós vonal

A mai bizottsági ülés egy másik fajsúlyos ügyben is hasznos információval szolgálhat. Kóka a vagyonadóhoz, főként annak ingatlanadós részéhez több módosító indítványt is benyújtott. Múlt héten ezek is bennmaradtak a szavazásra bocsátható javaslatok körében. Azóta pedig tovább egyeztetett a kormány a szocialistákkal és a szabad demokratákkal, és úgy tűnik, sikerülhet kompromisszumos megoldást találni.

Egyebek mellett Kóka azt javasolta, hogy a vagyonadónál oldják meg az összeszámítást. A kormány eredeti javaslata csak a 30 milliónál értékesebb ingatlanokat adóztatná, így pedig akinek mondjuk két 20 milliós lakása van, az elkerülné a vagyonadót, míg akinek egy 31 milliós lakása van, azt már sújtaná az adófajta. A szabad demokrata politikus másik indítványával az adókulcs csökkentésére tett javaslatot, és arra, hogy az adó sávos legyen.

Oszkó Péter pénzügyminiszter mai nyilatkozata azt sejteti, hogy mindkét igénynek félig-meddig meg tud felelni az a szabály, amelyet a kormány akár már a mai költségvetési bizottsági ülésen beterjeszthet a vagyonadó-törvényjavaslathoz. A pénzügyminiszter az ATV reggeli műsorában jelezte, hogy bár a vagyonadó szempontjából összevonni nem lehet az ingatlanokat mégiscsak adózna az állampolgár második, harmadik, illetve sokadik ingatlanja is, csökkenő adómértékkel, így akár az eredetileg tervezett adókulcs is csökkenhetne. A tárcavezető kifejtette: a kérdésben nyitottak voltak a szakértői vélemények elfogadására, ezért olyan módosítást nyújtanak be, amely alapján a többi ingatlant is meg lehet adóztatni. Példaként említette, hogy míg az első 30 millió forintig a második például 15 millióig lenne adómentes. Hozzátette: ezzel a megoldással az adókulcs is csökkenhetne. Emlékeztetőül: a vagyonadó mértéke a parlament előtt heverő törvényjavaslat értelmében 50 millió forintig 0,35, az afeletti rész után pedig 0,5 százalék lenne.

A kormány pontos javaslatát talán már ma megismerhetjük, az elmondottakból arra lehet következtetni, hogy a második lakást csak akkor sújtaná a vagyonadó, ha az első lakás 30 milliónál többet ér.

Rovatok