Index Vakbarát Hírportál

Diósgyőr: gyorssegély és felszámolás

2009. június 25., csütörtök 05:24

Összesen másfél millió forint szakszervezeti gyorssegélyt kapnak a fizetés nélkül maradt diósgyőri dolgozók. Közben a DAM 2004 ellen hivatalosan is felszámolási eljárás indult.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség tanácstestületének szerdai döntése alapján egymillió forintot szabadít fel a szakszervezet sztrájkalapjából. A pénzt a május óta fizetés nélkül maradt diósgyőri kohászok számára gyorssegélyként eljuttat - mondta a Napinak Balogh Béla a szövetség elnöke.

A segítséget csak a Vasas Szakszervezet tagjainak tudják biztosítani, az összeg felosztásáról a helyi szakszervezetnek kell döntenie saját segélyezési szabályzata alapján. Azt szeretnénk, ha minden tag azonos mértékben részesülne ebből Magyarországon nem jellemző szolidaritási gesztusból - tette hozzá az elnök.

A diósgyőri szakszervezet örömmel vette a szövetség segítségét, hasonlóan a Dunaferr szakszervezeti szövetségének hétfői, 500 ezer forintos felajánlásához - közölte a Napival Ágotai József szakszervezeti elnök.

Különösen azért vált létfontosságúvá az összesen 1,5 millió forintos segítség, mivel a mai hivatalos tájékoztatás szerint a június 25-ére kiírt elektronikus árverés törlésével párhuzamosan jogerős felszámolási eljárás indul a DAM 2004 ellen. Így a bérek kifizetése a felszámolóbiztos feladata lesz, tehát mintegy két hétig még biztosan nem lehet arra számítani, hogy a májusi fizetés megérkezzen a dolgozókhoz - fejtette ki Ágotai.

A szakszervezeti vezető szerint gyorssegély több mint 100 családnak, a dolgozók közel egyharmadának jelenthet hatalmas segítséget, hiszen többeknek már a napi betevő megvásárlása is gondot okoz. A felszámolási eljárás kapcsán Ágotai hozzátette: egyrészt pozitív fejlemény, mivel így nem nyílik mód a vagyon elherdálására, azonban a bérkifizetés további csúszása családok százait hozza lehetetlen helyzetbe.

Rovatok