Index Vakbarát Hírportál

Három héttel előrehoznák a költségvetést

2009. július 8., szerda 17:39

A kormány és a pénzügyi tárca arra törekszik, hogy gyorsítsa a jövő évi költségvetés elkészítésének menetét, ezért a 2010. évi büdzsé tervezetét már szeptember 8-án szeretné benyújtani a kormány a parlamentnek – mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője. A törvényben szeptember végi határidő szerepel, az igyekezettel tehát három hetet nyerne a kormány – elvileg.

Az MTI annak kapcsán kérdezte a PM szóvivőjét, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a kormány második féléves részletes munkaterve. Pichler Ferenc rámutatott: a Pénzügyminisztériumban ennek megfelelően egy szorosabb menetrendet alakítottak ki, amelynek értelmében a jövő évi költségvetés tervezete már szeptember elején a kormány elé kerülhet. A pénzügyi tárca azzal számol, ha sikerül tartani ezt a szigorú menetrendet, akkor a büdzsé tervezetét már szeptember 8-án benyújthatja a kormány a parlamentnek – mondta a szóvivő.

Tudni érdemes, hogy az államháztartási törvény szabályozza, milyen határidőket kell betartani a költségvetési törvénynél. A pénzügyi tárcának augusztus végéig kell a kormány elé terjesztenie a büdzsé tervezetét, a kabinetnek pedig szeptember végéig kell benyújtania a parlamenthez a törvényjavaslatot. (Választási évben egy-egy hónappal kitolódnak a határidők.)

Vagyis ha a Bajnai-kormány tartani tudná a most ismertetett menetrendjét, azzal elvileg három hetet nyerhetne. Ez egybevág egyrészt az MSZP hétvégi kongresszusának végkicsengésével, miszerint a szocialista párt új kongresszusát novemberben vagy decemberben, de mindenképpen a 2010-es költségvetés elfogadása után tartanák meg. Másrészt a mostani terv Bajnai Gordon miniszterelnök nemrégi kijelentésére is rímel, mely szerint a kabinet szeptember elején kívánja benyújtani a büdzsét, így azt terveik szerint a szokásos december közepe, vége helyett már novemberben elfogadhatná az Országgyűlés.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a költségvetési törvény tárgyalását erős megkötések szabályozzák, így a novemberi elfogadás lapunk megítélése szerint koránt sem biztos.

A Portfolio.hu emlékeztet rá: a miniszterelnök a HVG múlt heti számában a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy azt biztosan mondhatja hogy nem lesz választási költségvetés, mert nem lehet.

Rovatok