Index Vakbarát Hírportál

Kazános hiénák vagy figyelmetlen lakók?

2009. július 28., kedd 15:02 | aznap frissítve

Leválni vagy nem leválni? Gázfűtés vagy távfűtés? – negyedmillió társasházi lakás lakóit foglalkoztatja a kérdés azóta, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a leválást korlátozó fővárosi rendeletet is. Két, a távfűtés mellett kardoskodó társasházi lakástulajdonos arról tartott sajtótájékoztatót, hogy nagyon sok házban belekergetik a lakókat a váltásba, ami százmilliós költségeket jelent. A megtámadott kazános cég szerint a lakók nem olvasták el alaposan az ajánlatot.

Bizonytalanságba, adósságspirálba kergetik a lakókat, akik ki vannak téve annak a gazdasági lobbinak, amely hasznot kíván húzni a távfűtési leválásról – enyhébb megfogalmazásban ez volt annak a sajtótájékoztatónak az üzenete, amelyet távfűtéses lakásban élő fővárosiak tartottak. Durvábban az, mint azt az eseményhez kiadott sajtóanyagban olvashattuk, hogy a hiénaként megjelenő gázkazános cégek minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy jelentős megrendeléseket szerezzenek.

Praktikák

Két társasházi lakó, a kőbányai Állomás utcából Szuhay Viktorné, valamint az újpalotai Páskomparkból Makay Gyuláné tartott sajtótájékoztatót arról, hogy milyen praktikákkal próbálják meg rávenni a gyanútlan lakókat a társasházi képviselők a váltásra. Már az is szokatlan volt, hogy két magánszemély ilyen akciót hirdessen meg egy újlipótvárosi kávézóba, az meg különösen, hogy a kezdeményezéshez még egy médiaügynökséget is találtak. Mint mondták, a társaságot, amely a sajtóeseményt megszervezte, és amelynek a munkatársai az eseményen moderátorként közreműködtek, a Főtáv ajánlotta nekik, amikor aggodalmaikkal megkeresték a budapesti távhőszolgáltatót.

Mindkét lakástulajdonost az zavarja, hogy a társasházuk nem pályázhatott az Ökoplusz felújítási programra, hanem kazános cégek próbálják saját terméküket és szolgáltatásukat ráerőszakolni a lakókra. Az újpalotai házban a számvizsgáló bizottság, a kőbányaiban a társasházi képviseletet ellátó cég kampányolt egy kazános cég mellett, és lehetetlenítette el, hogy a ház a távfűtéses rendszer államilag támogatott felújítására pályázzon – legalábbis így érzik a most megszólalt lakástulajdonosok.

Egyből választhattak

Akik konkrétan is megnevezték, hogy a Schneider Investment Kft. az a cég, amelyet mindkét helyen meg kellett szavazni – más választás híján. „A kőbányai társasház közös képviseletét ellátó Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. olyan szavazólapot terjesztett a tulajdonosok elé, amelyen csak egy választási lehetőség volt: támogassuk, hogy a ház kazánokat vásároljon 323 millió forintos adósságba verve magát" – mondta Szuhayné. A kőbányai házban azóta sem tudják, hogy a több mint hétszáz lakás- és üzlettulajdonos – úgynevezett albetétes – milyen arányban szavazta meg az átállást.

A lakók szerint a gázkazánosok által javasolt konstrukció – hitelből kazánt vesznek, átállnak gázfűtésre, és a törlesztést a távfűtés és a gázfűtés árkülönbözetéből fizetik – hosszú távra, akár több 10 évre adósítja el a lakókat (igaz, ennek némileg ellentmond, hogy Kőbányán például öt év lenne a hiteltörlesztés futamideje). Ráadásul a lakók attól félnek, hogy otthonaikra jelzálog kerül, a tulajdonosok pedig kénytelenek lesznek megfizetni a kazánok szervizelési, valamint azok élettartamának lejártával az újabb kazánok beszerzési költségeit is.

Hiénák

„A hiénaként megjelenő gázkazános cégek, minden lehetséges eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a jelentős megrendeléseket szerezzenek a lakótelepeken" – olvasható a sajtótájékoztatón kiosztott írásos összefoglalóban. A lakosok szerint a többség nem kapott információt, hogy mennyivel jobban járna, hogy az Ökoplusszal felújítanák a házat, és maradnának a távhő rendszerében. A lakók szerint a kazánosok megtévesztik az embereket, és elképzelhető, hogy korrumpálják a lakóközösség egyes tagjait, a társasházkezelő cégek vezetőit.

A társasházkezelő dolga, hogy milyen cégeket keres meg, amikor arra próbál megoldást találni, hogy a lakások tulajdonosai a legjobb fűtési módozatot választhassák – reagált a sajtótájékoztatón elhangzott kifogásokra Schneider István, a Schneider Investment vezetője. Arra a felvetésre, hogy miért csak a cégük neve volt a szavazólapon, azt mondta, a legtöbb társasházkezelő többfelé tájékozódik egy-egy lakóközösségi döntés előtt. Szavazásra azonban általában csak egy javaslatot terjesztenek, „mivel 80 százaléknak kell egyöntetűen szavazni, és ha három alternatíva van, soha nem jön össze ekkora szavazati arány" – fogalmazott a cégvezető.

Alaptalan aggodalmak, figyelmetlen lakók

Aki szerint a lakók aggodalmai – amelyek szerinte kísértetiesen egybecsengenek a Főtáv fizetett hirdetéseiben megfogalmazottakkal – lényegében alaptalanok. Nincs szó jelzálogról, nincs szó többletköltségről, a hiteltörlesztés fedezetét a garantált megtakarítás adja – mondta Schneider. A kőbányai esetről elmondta: a 323 millió forint valóban soknak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy ezt több mint hétszáz albetétesnek kell felvennie, akkor háztartásonként csak 400-500 ezer forintnyi hitelről van szó, ami a cégük által garantált alacsonyabb fűtési költség miatt megtérül. Ebből a pénzből ráadásul nemcsak az új fűtőberendezéseket fizetik ki, hanem az egyéni fogyasztásmérés megteremtését is.

Ezek a lakók nem tanulmányoztak alaposan az ajánlatunkat – mondta a kazáncsere és szervizelés várható százmilliós nagyságrendű költségeivel kapcsolatos aggodalmakra. „Az új fűtési költség része egy üzemeltetési díj. Ennek fejében minden, általunk beépített berendezésre teljes garanciát vállalunk, akár 20 évre is, ha a lakóközösség hajlandó velünk ennyi időre szerződni, és ha velem hosszú távú szerződést kötnek, akkor én fizetem a kazáncserét" – fogalmazott Schneider István.

Arról, hogy a kőbányai lakóknak a közös képviselői miért éppen a Schneider cég javaslatát ajánlotta fel elfogadásra, szerettük volna megkérdezni a Kőbányai Vagyonkezelő illetékeseit is. Nyilatkozatra jogosult cégvezetővel azonban nem tudtunk beszélni – az igazgatói titkárságon azt mondták, az egyik illetékes már elutazott szabadságra, a másik még nem érkezett vissza –, így azt sem sikerült megtudnunk, valóban titkolták-e a lakók előtt az Ökoplusz pályázati lehetőségeit, továbbá azt sem, hogy a 704 albetétesből hány szavazta meg azt, hogy a ház távfűtésről gázfűtésre váltson.

Rovatok