Index Vakbarát Hírportál

A Magosznak nem tetszik az uniós támogtási rendszer

2009. július 29., szerda 12:58

Továbbra is elutasítja és károsnak tartaná az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetését a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetség (Magosz), ezért egyetértésben a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetségbe (MAÉT) tömörült tíz agrár-érdekképviseleti szervezettel felszólítja a kormányt, hogy ne hozzon beláthatatlan következményekkel járó döntést a rendszer bevezetéséről.

A kormány szerdai ülésén foglalkozik az SPS bevezetésének ügyével, miután az Országgyűlés 2008. október 20-án törvényben fogadta el az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetését és működését, ám ezt követően a köztársasági elnök kifogást emelt a törvény egyes rendelkezései ellen az Alkotmánybíróságnál. A testület még nem foglalt állást a témában.

A Magosz felszólítja Bajnai Gordon miniszterelnököt, valamint Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert: tartsák tiszteletben Sólyom László köztársaság elnök döntést, és az Alkotmánybíróság (AB) függetlenségét. "Az új agrártámogatási rendszer (SPS) bevezetése súlyosan sérti a jogállamiság és a jogbiztonság elvét, tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság még nem hozta meg jogértelmező döntését" - áll a közleményben.

Az új rendszert, Szlovénia és Málta kivételével, egyetlen új uniós tagállam sem vezette be. Az Európai Unió 2013-ig nem javasol változtatást, mert 2014-től új támogatási rendszer lép életbe az unióban. A rendszer átalakítása több forrást nem jelent, ugyanakkor a bevezetés több milliárd forint többletköltséget igényel, és az átállás bizonytalanságot, nehézséget okoz az egész magyar mezőgazdaságban - állítja a Magosz. Szerintük a rendezetlen viszonyok miatt bizonytalanná válik, vagy éveket késhet az uniós pénzek kifizetése. "Ha a jelenlegi torz, rendezetlen birtokszerkezet állandósulna, kettős földár- és kettős földbérleti díj rendszer alakulna ki, és a vidék a spekuláció terepévé válna" - tartalmazza a közlemény.

A kérdésben megoszlanak a vélemények: múlt héten 15 mezőgazdasági szervezet nyílt levélben kérte az Alkotmánybíróságot arra, hogy ne halogassa tovább az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetését Magyarországon. A szervezetek közös levelükben - amelyet többek között a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége és a Magyar Agrárkamara is aláírt - úgy vélték: az SPS bevezetésének újabb elhalasztása, pótolhatatlan károkat okoz a mezőgazdasági termelőknek, felgyorsítja a magyar állattenyésztés leépülését, csökkenti a takarmánytermesztést és gyephasznosítást, sújtja az erre épülő feldolgozóipart, hátrányosan érinti a dohány, a rizs, a cukorrépa termelőket, összességében több tízezer vidéki munkalehetőség megszűnéséhez vezet. Emellett bizonytalanságban tartja a mezőgazdasági termelőket, akadályozza a gazdasági döntéseket, ami tovább rontja az ágazat működését.

Nem halogatható tovább az egységes agrártámogatási rendszerre, az SPS-re átállás bejelentése - jelentette ki Lengyel Zoltán MDF-es országgyűlési képviselő. Szerinte ha ez augusztus elsejéig nem történik meg, akkor nincs esély arra, hogy 2010-től bevezessék az új támogatási rendszert.

Rovatok