Index Vakbarát Hírportál

Hamis bikavér: több borászat is vétkes lehet

2009. október 2., péntek 10:30 | aznap frissítve

Gyors és kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba az egri hegyközség választmánya, amennyiben bebizonyosodnak a Vincze Borászat Kft. elleni borhamisítási vádak – írja a Heves Megyei Hírlap. Akár az egri márkanév használatától is eltilthatják Vincze Bélát. Ő azt mondta, egy ismerősének akart segíteni, de belátja, balek volt.

Az Index szerdán adott hírt arról, hogy nagy mennyiségű hozzáadott glicerint találtak a borminősítési igazgatóság laborvizsgálatai során egy, a 2005-ben az év borászának választott egri Vincze Béla pincészetéből származó mintában. Az exportra szánt 2007-es Egri Bikavérből elvileg 250 hektoliter volt Vincze borászatában, ám a felügyelők ezt a bormennyiséget nem találták meg a helyszínen. Mindezek mellett a szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzések során az is kiderült, hogy két, már kereskedelmi forgalomban lévő, 2005-ös borban is volt meg nem engedett glicerin.

Még ketten érintettek?

A borhamisítási ügy miatt csütörtökön ülésezett az egri hegyközség választmánya. A tanácskozás után Simon József választmányi elnök egyebek mellett arról beszélt, hogy az ügyben még két másik egri pincészet is érintett lehet, mint amelyektől valójában a hamisított bor származik – írja a megyei napilap. Simon, ahogy fogalmazott, a többiek érdekében, nevesítette ezeket: "a Drahos-cégcsoporthoz tartozó Szőlőtermelő Csoport Kft.-ről, illetve az Egervin-utód, felszámolás alatt álló Integrált Borgazdaság Zrt.-ről van szó".

A megnevezett két borászatból a napilapnak az Integrált Borgazdaság felszámolóbiztosítást, Szűcs Zoltánt sikerült elérnie, aki azt mondta: április 22-e, a felszámolás kezdete óta semmilyen formában nem szolgáltattak bort a Vincze Borászatnak. A Drahos-cégcsoportnál nem reagáltak a lap telefonos megkeresésére.

Simon József azt is elmondta: amennyiben kézhez kapják az ügyet lezáró jogerős határozatot, és abban megerősítést nyernek az igen kemény vádak, úgy a súlyos pénzbüntetésen túl a Vincze Borászatot az „egri” név használatától is el fogják tiltani három évre.

A választmány Tarsoly József egri hegybíró szerepét is vizsgálta, és bebizonyosodott, hogy a hegybíró szabályszerűen járt el, az előírásoknak megfelelően vette a mintát. Ezért Simon József szerint alaptalanok az okirathamisításról szóló, a Borminősítő Igazgatóság illetékesei által megfogalmazott vádak. Azt ugyanakkor a választmányi elnök sem tudja, hol lehet most az a 250 hektoliter bor, aminek a mintája glicerines volt, és aminek elvileg a Vincze-pincében kellett volna lennie.

Sajnálja, balek volt

A Heves Megyei Hírlapban nyilatkozott Vincze Béla is, aki azt mondta: rendkívül sajnálja a történeteket és bocsánatot kér az egri termelőktől. Az egri sztárborász azt mondta, egy nagyon jó barátja kérte meg a nyáron, hogy vizsgáltassa be a borát. "Ő korábban nagyon komoly összegeket ölt egy egerszőláti szőlőtelepítésbe, ám amikor már termőre fordultak a tőkék, s leadta a termést a két még érintett borászatnak, annak ellenértékekét ők borban egyenlítették ki" – mondta Vincze.

A borász szerint ebből a borból került hozzám az ominózus minta, magát a bortételt azokban a pincékben kell keresni, bár már hallottam róla, hogy az ellenőrök ott nem akadtak a nyomára. "Mindezt bizonyítani persze nem tudom. Csak azt mondhatom: balek voltam, botrányhőst csináltam magamból. Életem legrosszabb igenje volt, amikor elvállaltam, hogy segítek" – fogalmazott, hozzátéve: ha eltiltják az „egri” név használatától, akkor fel kell számolnia a borászatot.

Rovatok