Index Vakbarát Hírportál

A PM kénye-kedve szerint alakítja a számokat

2009. október 13., kedd 13:19

Már eddig is nehéz volt követni a költségvetési folyamatokat, a Pénzügyminisztérium mai sajtótájékoztatóján közreadott prognózis és a hozzá fűzött magyarázatok alapján teljesen átláthatatlanná vált az állami gazdálkodás. A PM tábláinak információtartalma gyakorlatilag nulla.

Alig van olyan tétel az idei költségvetésben, amelyen ne változtatott volna ma nyilvánosságra hozott legfrissebb előrejelzésében a pénzügyi tárca. Az egyes kiadási és bevételi sorok növelése és csökkentése azonban teljesen kioltja egymást, így persze az egész éves becslés gyakorlatilag nem változott. Az új adatok szerint a PM azt várja, hogy hiába kúszott fel szeptember végére az első kilenc havi kumulált hiány 1060 milliárdra, év végén csupán 992 milliárdos mínuszt fog mutatni az egyenleg, ami egyet jelent azzal, hogy az eddigi 3,9 százalékos GDP-arányos deficitcél is maradt.

A minisztérium például 22 milliárd forinttal kisebb nyugdíjkiadással számol most, mint eddig. Ennek oka, ismerte el lapunk kérdésére Katona Tamás államtitkár, hogy nem lesz novemberben kiegészítő nyugdíjemelés. (Novemberben akkor kellene korrigálni az év eleji nyugdíjemelést, ha az év elején várttól nagy valószínűséggel eltér – az októberben, novemberben már nagy pontossággal látható – az infláció és a versenyszektor bérdinamikája.) Azért nem lesz szükség kiegészítő nyugdíjemelésre, magyarázta Katona, mert az inflációs folyamatok alapján ez látszik. Az indoklás azért sántít, mivel a tájékoztató elején maga Katona Tamás mondta, hogy az inflációs prognózisukat még nem módosították, bár számolják a legújabb adatok alapján, hogy érdemes-e változtatni a korábbi becslésen. Értsd: a nyugdíjbecslésnél figyelembe veszik azt, hogy esetleg kisebb lesz a drágulás az eddig gondoltnál, ám más kiadási és bevételi tételeknél nem. Lapunk azt firtató kérdésére, hogy ez a kivételezés miből fakad, Katona nem adott érdemi választ.

Egyedi áfabevétel-növelés a MÁV kontójára

Az áfabevételi becslést is módosította a PM: 33 milliárd forinttal több áfabevételre számít, mint egy hónapja. Az inflációs pályán tehát nem változtattak, a kiskereskedelmi adatok eddig borzalmasak, Katona pedig nem árulta el, hogy mi alapján növelték az áfasort. Lapunk több forrásból is úgy tudja, már kormánydöntés is van arról, hogy a MÁV nem igényelheti vissza egy európai bírósági ítélet nyomán őt megillető 14 milliárdnyi áfát és az utána járó kamatokat. Azon kérdésünkre, hogy az áfabevételi prognózis növelése ezzel az üggyel kapcsolatban van-e, Katona előbb azt mondta, hogy az előrejelzést nem úgy készítették, hogy egyedi vállalatok igényeit számba vették, majd később megemlítette, hogy amúgy is csak október 20-ig kell benyújtani az önellenőrzést, még később pedig úgy fogalmazott: a MÁV nem nyújtott be önellenőrzési nyomtatványt, ezért nem tud válaszolni a kérdésre.

Az államtitkár szintén kitérő választ adott arra a kérdésre, amely azt feszegette, hogy ellentmondás feszül egy pénzügyminisztériumi állítás és egy költségvetési tétel módosítása között. A PM tájékoztatójában azt írja: „szeptemberben alapvetően továbbra is fegyelmezett volt a költségvetési gazdálkodás”. Ezzel szemben a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok (ez a legnagyobb kiadási tétel az államháztartási bontásban) nettó kiadásai az eddig gondoltnál közel 120 milliárd forinttal nagyobbak lehetnek. Katona szerint ez az összeg nem jelentős, noha ez közel a GDP 0,5 százaléka.

Érthetetlen az is, hogy – mint írtuk – egy sor kiadási és bevételi tételt fel-le mozgatott a PM az idei prognózis felülvizsgálatában, ami azt is jelenti, hogy a 2010-es büdzsé számainak alapjául szolgáló bázisadatok változnak, így pedig a jövő évi költségvetési előirányzatokat is újra kellene számolni, korrigálni kellene a kiinduló adatokban történő változásnak megfelelően. Ám Katona Tamás jelezte, hogy nem korrigálják a jövő évi tervszámokat. Ha ebből indulunk ki, akkor nem túlzás azt állítani, jelenleg kérdéses a jövő évi költségvetés előirányzatainak megalapozottsága.

Rovatok