Index Vakbarát Hírportál

Újra sztrájkolni fognak a vasutasok

2009. október 13., kedd 13:54 | aznap frissítve

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete ismét sztrájkot hirdetett. Gaskó István VDSZSZ-elnök azt mondta, a munkabeszüntetés időpontjáról néhány napon belül döntenek. A VDSZSZ közleménye szerint ismét gördülősztrájkot tartanak, tehát a munkabeszüntetést bármikor felfüggeszthetik és újrakezdhetik. Az elvonások és az átszervezés ellen tiltakoznak.

A szakszervezet országos választmánya elfogadhatatlannak tartja, hogy a vasúttól 40 milliárd forintot elvonjanak, és tiltakozik a vasút átalakítása ellen is, mondván: annak következtében vasutasok ezrei válnak munkanélkülivé.

A VDSZSZ kedden kiadott közleménye szerint ugyancsak ellenzik a miniszteri rendelet jelenlegi formában történő kiadását, mivel az rendkívül súlyos következményekkel jár a vasutasok menetkedvezményére nézve. A szakszervezet közölte: mindent megtesz az előbbiek megakadályozása érdekében.

Gaskó István VDSZSZ-elnök keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a napokban döntenek a sztrájk pontos időpontjáról, így egyelőre csak az biztos, hogy lesz munkabeszüntetés. A szakszervezet már pénteken, miközben még folytak a tárgyalások a vasút jövőjéről, bejelentette, hogy sztrájkot hirdet.

Akkor Bárány Balázs VDSZSZ-alelnök úgy fogalmazott, hogy addig sztrájkolnak majd, míg annak eredménye nem lesz. Bárány arról is beszélt, hogy a szakszervezet szerint egyáltalán nem látszik a megállapodási szándék a kormányzat részéről.

A szakszervezet közleménye emlékeztet arra: a tervezett átalakításokat már kifogásolták a kormány és a MÁV jelenlétében folytatott tárgyalásokon, ez azonban nem vezetett eredményre. Ezért a választmány úgy döntött, hogy gördülősztrájkot alkalmaz. A sztrájk pontos idejének meghatározásával a szakszervezet sztrájkbizottságát bízták meg – olvasható a VDSZSZ közleményében.

A szakszervezet egyebek mellett azt kifogásolja, hogy a vasutasok kedvezméyne csak az országos pályavasúti hálózaton maradna meg, amely azonban a mostani hétezer kilométerről háromezer kilométerre apadna. A VDSZSZ azt is elfogadhatatlannak mondta, hogy a múlt héten félbeszakadt egyeztetéseket csak október 20-án folytassák.

A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, továbbá a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát, mert elutasítják, hogy a kormány jövőre 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását. Kifogásolják a helyközi közösségi közlekedés, közte a MÁV és a kedvezmények tervezett átalakítását is.

A kollektív munkaügyi vita október elsején kezdődött, azóta több fordulóban egyeztettek a szakszervezetek és a kormány képviselője, de megállapodás nem született.

Rovatok