Index Vakbarát Hírportál

Agresszív kamatcsökkentést jósolnak

2009. október 18., vasárnap 13:21 | aznap frissítve

Több londoni elemző is újabb fél százalékpontos kamatcsökkentést vár az MNB-től hétfőn, abban azonban már nem értenek egyet, hogy hosszú távon milyen szintet céloz meg a jegybank. A Barclays szerint az sem elképzelhetetlen, hogy februárig minden hónapban csökkentenek, és elérik az 5 százalékpontos szintet.

Biztosra veszik a magyar jegybank hétfői, fél százalékpontos kamatcsökkentését a londoni City felzárkózó piaci elemzői, a további magyarországi pénzügypolitikai enyhítés mértékéről és időzítéséről azonban eltérnek az előrejelzések.

Minden hónapban csökkenthetnek

Az agresszív kamatcsökkentés folytatódását jósló nagy londoni házak között van a Barclays Capital, amely szerint az "egészen biztosnak tűnő" hétfői fél százalékpontos csökkentés után az MNB minden hónapban további fél százalékpontos csökkentéseket hajt végre, egészen addig, amíg a jelenleg 7,50 százalékos alapkamat februárban 5 százalékra nem mérséklődik.

A ház londoni elemzői elismerik, hogy ez sokkal agresszívabb előrejelzés a szélesebb piaci konszenzusnál. A vezető citybeli befektetési bank szakértői szerint azonban ennek a prognózisnak a kockázata inkább az ütemezésben, semmint a kamatcsökkentés mértékében rejlik.

A Barclays Capital szerint elképzelhető ugyanis, hogy a magyar jegybank decemberben vagy januárban szünetet tart, és csak akkor folytatja a monetáris enyhítést, amikor a teljes kosárra számolt infláció erőteljesebben csökkenni kezd. Ebben az esetben a jövő év második negyedére tolódhat át az 5 százalékos kamatszint elérése, de a 6 százalékos "történelmi küszöb" ezzel együtt is átléphető, jósolják a ház londoni elemzői.

Kockázatos lehet

A cég szerint azonban a leírt forgatókönyv "nyilvánvaló kockázata" a forint potenciális árfolyam-kilengése. A bankcsoport elemzői három fő rizikótényezőt neveznek meg: a 2010 tavaszán esedékes választásokat, a lettországi vagy az ukrajnai problémák okozta esetleges térségi szintű piaci kilengéseket, valamint annak lehetőségét, hogy a fejlett gazdaságok jegybankjai a vártnál korábban és agresszívabb mértékben kezdenek pénzügypolitikai szigorításba.

A Barclays Capital elemzői ugyanakkor kiemelik, hogy a magyarországi inflációs ütem 2010 végére várhatóan az MNB 3 százalékos célja alá csökken, emellett továbbra is mérséklődik a forint volatilitása, és szűkül a magyar szuverén adósságra köthető határidős törlesztésbiztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) felára is. A londoni piacon éppen az előző héten süllyedt idei mélypontjára a magyar CDS-árazás, amely 2009-ben először a lélektani határnak is tekintett 200 bázispont alá került, jelezve a magyar állam mint adós jelentősen javuló piaci megítélését. Tavasszal még jóval 600 bázispont feletti magyar CDS-felárakat mértek Londonban.

A kommentárokból következtetnek majd

A hétfői kamatdöntés előtt kiadott hétvégi előrejelzésében a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlege is fél százalékpontos enyhítést jósolt.

Az általuk várt folytatásról a ház elemzői egyelőre csak annyit közöltek: alaposan tanulmányozni fogják a monetáris tanácsi ülés utáni jegybanki kommentárokat, és ezekből próbálnak útmutatást nyerni az MNB további enyhítési stratégiájához, figyelembe véve azt is, hogy a magyarországi infláció az elmúlt három hónapban rendre elmaradt a várt ütemtől. A cég azonban tartja azt a prognózisát, hogy a magyar jegybanki alapkamat jövőre 5,5 százalékon éri el mélypontját.

A 6 százaléknál alacsonyabb alapkamat problémás lehet

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői is fél százalékpontos kamatcsökkentést jósoltak hétfőre, kiemelve: a folytatást továbbra is elsősorban a kockázatvállalási hajlam, a forintárfolyam és az inflációs kilátás határozza meg. A cég elemzői ugyanakkor jelenleg megfelelőnek tartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB a következő hat hónapban összesen másfél százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

A JP Morgan prognózisa szerint a magyar jegybank a 6 százalékos kamatszintet 2010 márciusára éri el, és a jövő év végéig már nem változtat rajta. A ház már egy korábbi elemzésében is úgy vélekedett, hogy a globális kockázatvállalási hajlam gyengülése esetén 6 százaléknál alacsonyabb magyarországi jegybanki kamatszintnek negatív átgyűrűző hatása lehetne a forintra.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlegének előrejelzése szerint is fél százalékpontos - a piac által beárazottal azonos mértékű - MNB-kamatcsökkentés várható hétfőn. A cég kiemeli, hogy az előző, szeptemberi monetáris tanácsi ülés jegyzőkönyve változatlanul enyhe hangvételű volt, és az azóta nyilvánosságra került adatok, valamint a forint stabilitása további csökkentések mellett szólnak.Ezek távlati mértékéről és üteméről a GS londoni elemzői nem bocsátkoztak előrejelzésbe.

Rovatok