Index Vakbarát Hírportál

Az emberek 99 százaléka jól jár a jövő évi szuperbruttósítással

2009. október 19., hétfő 10:35 | aznap frissítve

Az Országgyűlés által korábban elfogadott adótörvény-módosítások értelmében, 2010-től bevezetik a személyi jövedelemadózásban a szuperbruttósítást, amelynek lényege, hogy január 1-jétől az adóalap részévé válik a munkáltató által fizetett, foglalkoztatót terhelő járulék, illetve biztosítás hiányában az egészségügyi hozzájárulás összege is.

Ez a sok vitát kiváltó, az elmúlt hónapokban több szakmai szervezet által is támadott új technika a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 100 ezer forintos havi munkabérrel rendelkező dolgozónak, 127 ezer forint után kell személyi jövedelemadót fizetnie. A szuperbruttósítás életbe lépésével – és így az adóalap emelkedésével – párhuzamosan azonban csökken az adómérték, s e két ellentétes hatás az adózók egy jelentős körénél – az adójóváírást is figyelembe véve – összességében a nettó jövedelem növekedését vonja maga után 2010-től – hívja fel a figyelmet Szolnoki Béla, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég adótanácsadó partnere.

Bruttósításról igazán akkor beszélhetnénk, ha a dolgozó bére megemelkedne a jelenleg a foglalkoztató által fizetett társadalombiztosítási járulékkal, és a jövőben a dolgozó fizetné meg saját jogcímen a teljes járulékot. Emlékezetes, hogy hasonló technika működött évtizedekkel korábban a személyi jövedelemadó bevezetésekor, akkor a személyi jövedelemadóval megnőtt a magánszemély jövedelme – mutat rá a BDO Forte adótanácsadó partnere. Ez azonban sok egyéb, akár hosszabb távon meghatározó, alapvető rendszerbeli következménnyel járna, amit nyilvánvalóan nem mert felvállalni a jövő évi törvénymódosítás.

A 2010-től hatályos személyi jövedelemadó-változások – az alsó adókulcs sávhatárának kitolása, az adókulcsok csökkentése és az adójóváírás kereteinek bővítése – összességében azt eredményezik, hogy az adófizetők 99 százalékának nettó keresete növekedni fog januártól – emeli ki Szolnoki Béla. Egészen havi közel másfél millió forintig, egészen pontosan havi 1434450 forint jelenlegi bruttó keresetig jobban jár az adózó. Például egy havi félmillió forintos bruttó jövedelemmel rendelkező munkavállaló 13800 forinttal kap többet jövőre, mint idén az új adószámítás mód, az emelkedő sávhatár, a mérséklődő szja-kulcsok és a változó adójóváírás miatt.

Rovatok