Index Vakbarát Hírportál

A VDSZSZ újabb sztrájkot emlegetett

2009. november 2., hétfő 19:56 | aznap frissítve

Nem sikerült megállapodni a kormány és a szakszervezetek hétfői egyeztetésén. A VDSZSZ újabb sztrájkot valószínűsített, a mozdonyvezetők szerint azonban tovább kell tárgyalni. Az egyeztetést a jövő héten folytatják.

Nem született megállapodás a kormány és az öt reprezentatív vasutas szakszervezet között a kollektív munkaügyi vitán hétfőn. A Mozdonyvezetők Szakszervezete továbbra is tárgyalni akar, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) ugyanakkor újabb sztrájkot valószínűsített.

A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát a kormánynál, mert elutasítják, hogy a kormány 2010-ben 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását. Kifogásolják továbbá a helyközi közösségi közlekedés, köztük a MÁV tervezett átalakítását, az elbocsátásokkal járó mellékvonalak bezárását.

Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy nem derűlátó, mert még egy emlékeztetőt sem sikerült aláírni a hétfői tárgyalásról. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szakszervezetek nem foglalkoztak a sztrájkkal, továbbra is tárgyalni akarnak, és ellenzik, hogy a kormány a GYSEV-nek adjon át vonalakat a MÁV-tól.

Bárány Balázs, VDSZSZ alelnöke az egyeztetés vége előtt távozva azt mondta, hogy valószínűleg lesz sztrájk, mert a hétfői egyeztetésről a kormány által beterjesztett emlékeztető egy ultimátum. A dokumentum arról szól, hogy a szakszervezetek vegyék tudomásul, hogy a kijelölt mellékvonalakon a személyszállítási szolgáltatást felszámolják. Bárány szerint a kormány nem veszi komolyan az egyeztetést, sőt a kabinet úgy véli, szabad gazdája az országnak, holott "a Magyar Államvasút nem Sukkoró" - tette hozzá.

Antali Károly kormánybiztos az ülés után elmondta, hogy a szakszervezetek véleményét mérlegelte és javasolja a miniszternek, hogy a szüneteltetésre szánt Nyíregyháza-Vásárosnamény és Karád-Siófok vasútvonalakra rendelje meg a személyszállítási közszolgáltatást.

Az egyeztetést követően Andrási Miklós, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a kormány kijelölt tárgyalója újságíróknak elmondta, hogy szakszervezetek kérésének megfelelően foglalkoztatáspolitikai tervezetet terjesztett elő, de a szakszervezetek a jelenlegi helyzetben nem tartották aktuálisnak erről tárgyalni. A következő egyeztetésig a MÁV-csoport egyes vállalatainál a szakszervezetek tárgyalnak a foglalkoztatásról. Az egyeztetést november 9-én és 16-án folytatják.

Rovatok