Index Vakbarát Hírportál

Kisebb meglepetésre többlet a büdzsében

2009. november 5., csütörtök 17:28 | aznap frissítve

Kellemes meglepetésre szufficit, igaz, csekély, 11,5 milliárdos jött össze az októberi költségvetésben. Ahhoz azonban, hogy az éves deficitterv ne sérüljön, igencsak nagyot kell produkálnia az államnak. A mérleg nyelve az lesz, hogy a minisztériumok decemberben ismét pénzesővel kedveskednek-e dolgozóiknak.

Kisebbfajta meglepetésre többletet produkált az államháztartás októberben. A Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója szerint 11,5 milliárd forintos szufficit jött össze a költségvetésben a múlt hónapban.

Tavalyelőtt 50 milliárdos, tavaly pedig 11 milliárdos hiányt mutatott az októberi szaldó.

Ha kicsit távolabbról nézzük az adatot, enyhén javuló tendenciát láthatunk. Júliusig a havi egyenlegek rendre jóval rosszabban alakultak a korábbi évek hasonló adatinál. Augusztusban és szeptemberben aztán a romlás megállt, de javulás még nem következett be. Most pedig enyhén jobb lett a havi szaldó a megelőző évekhez képest. Óvatosan kell azonban kezelni a számot, ugyanis bár a mostani plusz biztató és némiképp váratlan, mégis nem olyan nagy az eltérés a tavalyi októberi egyenleghez képest. (A tavalyelőttihez képest már nagyobb a javulás mértéke.)

Az óvatosság azért is indokolt lehet, mivel az utolsó két hónapban igencsak nagyot kellene teljesítenie az államnak ahhoz, hogy összejöjjön az éves hiányterv, ne lépje túl a tervet a deficit. Október végéig közel 1050 milliárd forinttal költött többet bevételeinél az állam, az éves hiányterv pedig 992 milliárd forint – ami megfelel a 3,9 százalékos GDP-arányos, IMF felé vállalt hiánycélnak.

Ennek teljesítéséhez az kell, hogy novemberben és decemberben 55 milliárdos többletet produkáljon a büdzsé, holott tavalyelőtt 100, tavaly pedig 160 milliárdos mínusz jött össze ebben a két hónapban. Vagyis az ilyenkor szokásosnál durván 150-200 milliárd forinttal kellene jobb szaldót felmutatnia az államnak. Igaz ugyan, hogy a nyáron elfogadott idei kiigazító lépések főként most fejtik ki hatásukat (zárolás a minisztériumoknál, a 13. havi nyugdíj második felének ki nem fizetése), ám a súlyos recesszió is most fogja éreztetni hatását leginkább. Decemberben ugyanis normál rend szerint az éves befizetés negyven százaléka szokott összejönni társasági adóból, a szolidaritási adónál és az evánál is nagy az év végi adóhajrá, ráadásul a karácsonyi bevásárlási szezon is megdobja az áfabevételeket békeidőben, ám most ezeknél a tételeknél igencsak nagy a bizonytalanság, az előzetes hírek szerint több tízmilliárd forintos bevételkiesést okoz a válság a három adónemben.

Ami eldöntheti, hogy teljesül-e az éves hiányterv, az a minisztériumok decemberi költése a dolgozók bérére. Ha az lesz most is, ami a korábbi években, vagyis év végén pénzeső hull a közszolgákra, akkor a deficit túllépheti a tervet. Ám ha idén szorosan bírja fogni a gyeplőt a pénzügyi tárca, akkor meglehet a hiánycél.

Rovatok