Index Vakbarát Hírportál

Higi-papírgyár: per, végrehajtás, próbaüzem

2009. november 11., szerda 16:19

November végén megkezdődhet a próbaüzem a Higi Papirsoft szolnoki gyárában - legalábbis így számol a beruházást 7 milliárd forintos hitellel finanszírozó Magyar Fejlesztési Bank, amely most készül a hónap elején lejárt hitelszerződés meghosszabbítására. Azonban több hitelezővel szemben továbbra sem rendezte tartozásait a cég, amely ellen végrehajtási eljárást kezdeményeztek. Közben per folyik a cég tulajdonosi viszonyainak májusi átrendezése miatt is.

November elején lejárt a Higi Papirsoft Zrt. hitelszerződése, ám azt a cég szolnoki papírgyárának építését finanszírozó Magyar Fejlesztési Bank eddig nem hosszabbította meg – értesült az Index. Ezt a tényt az állami tulajdonú fejlesztési banknál – amely eddig nem cáfolt információink szerint több mint 7 milliárd forintos kölcsönt adott a beruházásra – megerősítették, ám megjegyezték: a hitelszerződést várhatóan rövid időn belül aláírják. Tudomásunk szerint a papírgyárat építő cég még nem felelt meg minden feltételnek, ha teljesíti az elvárásokat, akkor a hónap végére eldőlhet, meghosszabbítják-e a szerződését vagy sem.

A november végi időpont, amivel információink szerint az MFB-nél számolnak, aliga lehet véletlen. A fejlesztési bank ugyanis arra számít, hogy a Higi szolnoki papírgyárában akkorra megkezdődhet a próbaüzem, majd jövő július elején teljes kapacitással a termelés. Kérdés azonban, hogy ezek a tervek mennyire lesznek tarthatóak.

Az MFB ugyanis úgy tudja, hogy a beruházó minden hitelezővel megállapodott a követelésekről, adósságai egy részét kifizette, másokat pedig átütemezett, és az átütemezésben vállaltak szerint fog rendezni. A lapunknak nyilatkozó alvállalkozók közül azonban többen azt mondták, hogy a cég nem teljesítette a kötelezettségeit, ezért végrehajtást kértek ellene.

Ennek nyomát a cégnyilvántartásban egyelőre nem látni. Szerepel ugyanakkor a céges adatok között két, egyaránt július 6-án indított, most is folyamatban lévő per, mindkettő szeptember 24-i bejegyzéssel. Az egyik jogerős bejegyző végzés hatályon kívül helyezéséért, a másik az úgynevezett létesítő okirat (a társasági szerződés) érvénytelenségének megállapítása érdekében indult.

Ez utóbbi perben a társasági szerződés május 28-i módosítását támadták meg, ekkor változott legutóbb a cég tulajdonosi szerkezete, és ekkor tűntek fel a társaság menedzsmentjében és felügyelőbizottságában orosz üzletemberek. Ez a tulajdonosok közötti vitára utalhat, amit megerősíteni látszik, hogy a Higi egyik legnagyobb hitelezője a cég korábbi kisebbségi tulajdonosa, a papírgyártó gépeket szállító olasz Over Meccanica (OM).

Az OM tulajdonosa, Emilio Robbi korábban egy szolnoki lapnak azt nyilatkozta, hogy 1 millió euró készpénzt és 3 millió eurós bankgaranciát adtak a Higinek, ahogy fogalmazott: "olyan támogatást nyújtottunk, amely messze túlment azon a szinten, amely a projektben való szerepvállalásunk kapcsán elvárható".

Rovatok