Index Vakbarát Hírportál

Felmentették az MNV Pest megyei irodavezetőjét

2009. november 16., hétfő 10:24 | aznap frissítve

Belső vizsgálatot rendelt el, és azonnali hatállyal felmentette munkaköréből Balogh Tamást, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Pest Megyei Területi Iroda megbízott vezetőjét a vagyonkezelő vezérigazgatója, Kamarás Miklós – közölte a cég hétfőn. A vagyonkezelő a hétvégén indított vizsgálatot, miután Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szombaton bejelentette: 2500hektárnyi Pest megyei terület haszonbérleti pályázatánál szabálytalanságok voltak.

Szombaton, a Budai által tartott sajtótájékoztató után kiadott közleményében az MNV Zrt. bejelentette: Kamarás Miklós vezérigazgató utasítására nemzeti vagyonkezelő belső ellenőrzési irodája már hétfőn vizsgálatot indít a 2500 hektáros Pest megyei terület haszonbérletére érkezett pályázatok felbontása ügyében. A közlemény szerint ha az MNV  a legkisebb szabálytalanságot is tapasztalja az eljárásban, "úgy azonnal megteszi a szükséges lépéseket a fegyelmi felelősség megállapítására".

Budai Gyula a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a 2500 hektáros Pesti megyei terület haszonbérletére érkezett pályázatokat illetéktelenek idő előtt felbontották, és a felbontás tényét visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni. A november 9-én a beérkezett pályázatokat a Pest megyei területi irodán arra nem jogosult emberek felbontották, felbontva juttatták el az MNV-hez.

A felbontás után, november 10-én egy visszamenőleges dátumú ügyirattal próbálták legalizálni a jogtalan lépést úgy, hogy visszamenőlegesen nevezték ki annak a kétfős értékelő bizottságnak a tagjait, amely minden pályázat felbontásánál jelen van. Ezt az utólag készített ügyiratot aláírta Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettes és a vagyonkezelő jelenlegi igazgatója, Kamarás Miklós is. Ö sszességében tehát egy fiktív jegyzőkönyvvel próbálták legalizálni a pályázat felbontását és értékelését – hívta fel a figyelmet a Fidesz-szövetséges Magosz szövetségi igazgatója .

Az MNV szombati közleménye szerint az állami vagyonkezelő "az ország egyik legszigorúbban szabályozott és ellenőrzött szervezete". A cég állítja, hogy a földterületek haszonbérletére vonatkozó szabályzatban foglalt előírások betartása mellett nem fordulhat elő, hogy az ilyen eljárásban arra nem jogosult személy részt vegyen.

"Az értékelő bizottság tagjai minden pályázat felbontásánál jelen vannak. A tagok megbízása minden esetben előzetesen történik meg. Az MNV Zrt-nek a haszonbérleti pályáztatásra vonatkozó szabályzata rögzíti a bontási szabályokat, valamint az okiratok aláírásának és a folyamat ellenőrzésének rendjét" – közölte a vagyonkezelő. Megjegyezték: ha a hétfőn induló vizsgálat bármilyen szabálytalanságot tár föl, a vezérigazgató azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket a fegyelmi felelősség megállapítása érdekében, valamint a pályázat érvénytelenítésére.

A vagyonkezelő közlése szerint a Pest megyei iroda megbízott vezetője a haszonbérleti pályázatok átvételének szabályosságáért is felelős. Balogh Tamás ezt a megbízatást jelenlegi munkakörének megtartása mellett látta el. Zicherman Zsolt, az MNV Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy Balogh Tamás továbbra is betölti a cégnél a vagyonhasznosítási és területi koordinációs vezető menedzser munkakört. A Pest megyei területi iroda megbízott vezetői funkciója arra az időre szólt, amíg nem töltik be ezt a tisztséget.

Rovatok