Index Vakbarát Hírportál

Önkormányzati vita a Grupo Milton pátyi óriásberuházásáról

2009. november 25., szerda 10:34

A pátyi polgármester és a befektető Grupo Milton szerint alaptalanok a beruházás ellenzőinek aggodalmai, nem épül kaszinóváros, vigalmi negyed és gigapláza Pátyon, és tízemeletes házak sem lesznek az új lakóparkban. A fejlesztés csak azután indul meg, ha megépült az M1-es autópálya új lehajtója Pátynál. A szomszédos Telki polgármestere viszont a budaörsi Tescónál hétszer nagyobb üzletkomplexumról és egy gigantikus méretű új városról beszél, melyeknek minden hátrányát Telki viselné, ezért határozottan tiltakoznak ellene.

Golfpályáról beszél, de több ezer lakásos lakóparkot, két hotelt, konferenciaközpontot, éttermeket és óriásplázát terveztetett egy befektetőcsoport egy Páty külterületén fekvő, százhúsz hektáros, Telkivel határos földterületre. A beruházás ellenzői kaszinóvárost, vigalmi negyedet emlegetnek és törvénytelenségekre gyanakszanak. A földterületeket a terézvárosi ingatlanpanamában szereplő belgák vásárolták fel, a terveket a Balatonring spanyol kivitelezői készíttették a 100 milliárd forintos projekthez – írtuk előző cikkünkben a pátyi "golf lakópark" nevű óriásberuházásról, amelyhez a beruházó Grupo Milton új szabályozási tervmódosítást készített elő.

Bognár András pátyi polgármester és a Grupo Miltont vezető Kovács Bence János terjedelmes közös közleményben reagáltak cikkünkre. Álláspontjuk szerint alaptalanok a beruházás ellenzőinek aggodalmai. A pátyi önkormányzat 2006-ban már elfogadott egy 18 lyukú golfpályát, valamint az ahhoz kapcsolódó szállodát, éttermet, apartmanházakat és szálláshelyeket magába foglaló projektet szabályozási terv és településszerkezeti terv formájában. Ez 263 ezer négyzetméter beépíthetőség lehetőségét biztosította a fejlesztési területen, amelyet már a 2005-ben elfogadott Budapesti Agglomerációs Törvény is magas zöldfelületi arányú települési térségnek jelöl ki – áll a közleményben.

A pátyi polgármester és a befektető szerint 2008. július 16-án a pátyi önkormányzat képviselőtestülete, és azt megelőzően a településfejlesztési bizottsága is egyhangú döntéssel elfogadta azt a funkcióbővítéssel indokolt tervkoncepciót, amely a korábbi fejlesztési elképzelésen túl középiskola, óvoda, bölcsőde, egy konferencia központ, valamint egy „abszolút emberi léptékű” bevásárló udvar megvalósításával is számol. Így bővült a beépíthető terület nagysága 350 ezer négyzetméterre.

Sem kaszinóváros, sem vigalmi negyed

A pátyi polgármester és a befektető visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint a projekt az egyik évről a másikra tízszeresére nőtt volna, vagy hogy a pátyi képviselő-testület tagjainak többsége csak most találkozott volna először a tervekkel. Az államigazgatási véleményezési eljárásban mind Telki önkormányzata, mind Budakeszi, mind a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület részt vettek, ezért nem hivatkozhatnának információhiányra a közlemény szerint.

A cikkünkben szereplő, a spanyol Ribas építésziroda által készített „koncepciótervekkel” kapcsolatban azt állítja a közlemény, hogy a világ leghíresebb építészei között nyilvántartott Jean Nouvel által jegyzett tervek csak az előzetes elképzeléseket tükrözik, és a jelenlegi  szabályozási terv nem a Ribas honlapján látható beépítési paramétereket, illetve elképzeléseket tartalmazza.

A pátyicivil.hu honlapon megfogalmazott aggodalmakkal ellentétben a befektető szerint nem épül például „megapláza”, a valóságban egy „Stop Shop méretű, emberi léptékű” bevásárló udvar épülhet. Egyáltalán nem lesz 30 méteres építménymagasság, sem tízemeletes házak, sem pedig sorházak. A legnagyobb építménymagasság 15 méter, és az is mindössze a 120 hektáros fejlesztési terület alig több mint 1,5 százalékán valósulhat meg. Azt is leszögezik, hogy sem kaszinóváros, sem vigalmi negyed nem épül.

Bognár András és a Grupo Milton közleménye szerint a helyi szabályozási terv minden magasabb rendű jogszabálynak megfelel, a spanyol ingatlanfejlesztők mindezt egy 12 éves fejlesztési koncepció szerint, fokozatosan kívánják megvalósítani. A fejlesztés csak azután indul meg, ha a fejlesztők a Pátyot elkerülő, és a környékbeli települések forgalmát az M1 autópályához levezető, mintegy hárommilliárd forintba kerülő úthálózat építését befejezték.

A belgákat nem ismerik, a holding létezik

A közlemény szerint a terület leendő spanyol beruházóinak „semmi közük, kötődésük, gazdasági kapcsolatuk nincs” a területet 2004-ben felvásárló magyar, illetve belga tulajdonosokkal, akikről az előző cikkünkben megírtuk, hogy a terézvárosi ingatlanpanamákban is érintettek voltak.

A beruházó spanyol Grupo Miltonról azt írtuk, hogy nyilvánosan elérhető forrásokból és a cég honlapjáról nem megtudható, hogy a  Milton 2006. s.l. nevű spanyol cégen kívül mely más külföldi cégek volnának a holding tagjai, hiszen a cégnyilvántartás tanúsága szerint a magyarországi cégcsoportban minden vállalatot a Milton 2006 s.l. alapított.

Bognár András és Kovács Bence János közleményében erre válaszul az áll, hogy „a Milton 2006 S. L. kizárólag a magyarországi projektekre lett létrehozva. A több mint 90, fejlesztéssel, építőiparral és energiaiparral foglalkozó európai és amerikai cégből álló cégcsoport becsült vagyona több százmillió euróra rúg”.

A pátyi ingatlanfejlesztésben is érdekelt Grupo Milton számos egyéb, több mint 40 projektet jegyez Magyarországon. A társaság Pécsen közel 6, 5 milliárd forintért vásárolt fejlesztésre váró ingatlanokat, illetve ez a cég menedzseli a sávolyi Balatonring építését, amelyre eddig saját tőkéből mintegy 7 milliárd forintot költöttek a szintén spanyol Sedesa-val együtt. A Grupo Milton tervei között szerepel egy 10-12 helyszínnel rendelkező országos logisztikai és ipari park hálózat kialakítása, amelynek egyik eddig ismertté vált eleme a 124 hektáros székesfehérvári üzleti park.

A Grupo Milton elönke, Kovács Bence János többek között egyharmad részben tulajdonos a Sedesa East Europe-ban is, és a vállalatcsoport nevéhez fűződik például Bukarest történelmi belvárosának rehabilitációja, vagy a valenciai Port America's Cup kikötő építése – áll Bognár András pátyi polgármester és Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke közös közleményében.

Telki szerint megengedhetetlen és törvénytelen

A szomszédos Telki község polgármestere, Danóczy Balázs viszont azt közölte az MTI-vel pénteken, hogy szakmai és jogi szempontból is elfogadhatatlan, hogy „golfpálya” címén egy új, hétezer fős várost építsen, és azt Telkihez ragassza Páty. Telki önkormányzata emiatt közös fellépést tervez a környező településekkel annak érdekében, hogy ne épülhessen fel a ma már csak nevében golfpályának minősített, valójában „gigantikus méretű, többnyire tízemeletes lakóházakat magába foglaló pátyi új város”, melynek minden hátrányát Telki viselné.

Telki polgármestere szerint az általuk megismert szabályozási terv, illetve a pátyi képviselő-testület döntése értelmében 30 méter magas házakból, illetve egy 100 ezer négyzetméteres kereskedelmi-és vendéglátóegységből, a budaörsi Tesconál hétszer terjedelmesebb üzletkomplexumból álló új lakópark létesülne, vagyis egy, a mostaninál nagyobb új Páty épülne fel. A lakópark elvileg Páty közigazgatási területéhez tartozna, de fizikailag Telkihez kapcsolódna, ami megengedhetetlen és törvénytelen Danóczy Balázs szerint.

A telki polgármester szerint Páty község nem vonta be a szomszéd településeket a szabályozási terv módosításának folyamatába, noha a várhatóan előálló közlekedési káoszt, az eddig tiszta levegő minőségromlását, a csend és nyugalom helyetti zajt, tehát a giga-beruházás minden hátrányát a szomszédoknak, elsősorban Telkinek kellene viselnie. A polgármester szerint az építkezés ellen szól, hogy a vonatkozó törvény szerint a budapesti agglomeráció úgynevezett KSP-övezetnek (különleges sport területnek) minősül, és szabálytalan az is, hogy a pátyiak mintegy szigetként új belterület létesítésére készülnek.

A telki polgármester azt mondta: mindent elkövetnek a szabályozási tervmódosítás életbe léptetése ellen. Páty polgármestere viszont azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a telki önkormányzat idő előtt tiltakozik egy még el sem döntött építkezés ellen, Bognár András szerint a hat fejlesztési alternatíva egyikébe kötöttek bele a szomszédok, és „az is elképzelhető, hogy valaki, vagy valakik iratokat loptak ki a községházáról”.

A cikket itt lehet kommentálni

Rovatok