Index Vakbarát Hírportál

Távozott az MNV második embere

2009. december 3., csütörtök 14:41 | aznap frissítve

Oszkó Péter pénzügyminiszter elfogadta Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgató-helyettesének a lemondását.

Benedek Fülöpöt – aki eddig az agrárügyekért felelt az MNV vezérigazgató-helyetteseként – a Heves Megyei Bíróság a minap hivatali visszaélésben bűnösnek mondta ki, és nem jogerősen egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság szerint Benedek Fülöp három éve, az agrártárca szakállamtitkáraként hatalmi helyzetével visszaélve eljárt annak érdekében, hogy egy állami tulajdonú pákozdi ingatlan külföldi vállalkozói tulajdonba kerüljön. Az ítélet nem jogerős.

Benedek Fülöp ma benyújtotta lemondását a vagyonkezelőnél betöltött vezérigazgató-helyettesi posztjáról. Mivel az MNV vezetőit a mindenkori pénzügyminiszter nevezi ki és menti fel, az ügyben Oszkó Péter jelenlegi tárcavezető döntött. (Benedeket a megelőző pénzügyminiszter, Veres János nevezte ki.) Oszkó elfogadta Benedek lemondását.

A pénzügyminiszter sajtótájékoztatón elmondta az MTI tudósítása szerint, hogy a vezérigazgató-helyettesnek nem jár végkielégítés, pozíciójára pedig még nincs utód, pályázatot írnak ki a posztra. Oszkó Péter közölte: Benedek Fülöp nem indokolta meg lemondását, azonban erre ő sem kérte.

Idén Benedek a második elküldött MNV-felsővezető

Benedek Fülöp a szocialista kormányok idején mindig fontos posztokat töltött be a közigazgatásban, bár politikus sosem volt. Tanácsadóként azonban dolgozott az MSZP agrármunkacsoportjánál.

Az MNV-nél nyáron az első ember is távozott. Tátrai Miklóst, mint az MNV felelősséget viselő vezérigazgatóját különböző indokokból, például a Sukoró-üggyel kapcsolatban rendkívüli felmondással felmentette posztjáról Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Rovatok