Index Vakbarát Hírportál

Magyarország 2010 nagy nyertese lesz

2009. december 4., péntek 14:01

Új EMEA régiós részvénystratégiát adott ki 2009. december 3-i dátummal a Merrill Lynch, melyben felülsúlyozásra javasolják a Közép-Kelet Európát is, az itteni országok közül főleg Lengyelországot és Magyarországot. Magyarország az abszolút kedvencek között van, a Mol pedig felkerült a legkedveltebb részvények listájára is.

A konszenzusnál magasabb 2010-es növekedésre számít a Merrill Lynch ma kiadott elemzése az EMEA (fejlődő európai országok, Közel-Kelet és Afrika) régióra vonatkozóan. Ezen kívül több befektetési sztorit is látnak még az elemzők. Egyes országok fejlődőből fejlett országgá avanzsálhatnak hivatalosan is, aminek következtében sok befektetési alap "szabadulhat rá" a piacaikra. Bizonyos államok belátható időn belül bevezethetik az eurót, ami megint csak a kockázatok drasztikus átárazását eredményezheti. Más országok erősen gazdagok nyersanyagokban, így azok esetleges áremelkedése kedvező lehet.

Összességében az elemzők úgy vélik, hogy a közel-keleti országokat leszámítva az EMEA régió részvénypiacai igen jól teljesíthetnek 2010-ben. A földrajzi egységen belül felülsúlyozásra javasolják a szakértők az orosz, a dél-afrikai, a lengyel és a magyar részvénypiacokat, miközben semlegesen ítélik meg Törökországot, alulsúlyozzák Izraelt és az Öböl-Térséget.

Miért éppen Magyarország?

Csehországról, Lengyelországról és Magyarországról a Merrill Lynch azt gondolja, hogy a világ fejlődő országai közül a legegyértelműbb kovergencia-sztorit kínálják, hiszen néhány éven belül mindegyikük beléphet az ERM II rendszerbe, majd pedig az eurózónába is. Figyelembe véve, hogy Görögország, vagy Ciprus részvénypiaca milyen ralit produkált, amikor beléptek az ERM I, illetve ERM II rendszerbe, a Merrill szerint az itteni kilátások is igen fényesek.

A hatalmas hozamcsökkenési potenciált mi sem bizonyítja jobban az elemzők szerint, minthogy a csődközeliként emlegetett Görögország hosszú állampapír hozamai is 5 százalék körül vannak, a spanyol hozam pedig 375 bázisponttal alacsonyabb a magyarnál.

A Merrill elmondása szerint különösen kedveli hazánkat a régiós országok közül, a szakértők szerint Magyarország költségvetési helyzete hatalmasat javult, ezért mindenki számára itt az idő áttekinteni, hogy érdemes-e ide befektetni.

2011-re beléphetünk az ERM II-be

Az elemzők úgy látják, hogy hazánk már 2011-re teljesítheti az ERM II-be való belépés előzetes elvárásait, 2013-tól pedig a régióból elsőként (Csehország, Lengyelország és Magyarország közül persze) akár bevezetheti az eurót is. Gazdasági növekedésünk a Merrill szerint jövőre 0,2 százalék, 2011-ben azonban már 4,5 százalék lehet, részben annak köszönhetően, hogy a hazai fogyasztók újra aktivizálják magukat.

Magyarország esetében a Merrill szerint nagyon nagy esélye van a pozitív meglepetéseknek a piac számára, szerintük ma már egyáltalán nem indokolt, hogy mindig úgy emlegessék hazánkat, mint az az ország, amelyik talán a következő lesz a bedőlők közül.

Az elemzés szerint a befektetési alapok jelenleg nagyon kicsi kitettséggel rendelkeznek a régió és főleg Magyarország felé, ezért amint elkezdenek érkezni a jobbnál jobb makroadatok, illetve megtörténik az ERM II belépés, hirtelen nagyon sok tőke szabadulhat ránk, ami a részvényárakban nagyon komoly felértékelődést hozhat.

A Merrill szerint az európai részvényalapok jelenleg szinte egyáltalán nem birtokolnak régiós eszközöket, pedig off-benchmark elemként megtehetnék, mindeközben a kifejezetten EMEA régiós, illetve globális fejlődő alapok csak most kezdik kóstolgatni az itteni befektetéseket.

A szektorok közül a bank lehet az egyik legnagyobb nyertes, de a Merrill szerint az OTP-nél most vonzóbbak a lengyel és az osztrák bankok, illetve a cseh Komercni. A Merrill kiválasztott öt kedvenc részvényt a régióból, a hazaiak közül a Mol van a listán, rajta kívül még a Raiffeisen, az Erste, a Pekao, illetve a Telefónica O2 CR az, amit nagyon szeretnek.

Mit mond a Merrill a magyar gazdaságról?

A Merrill Lynch elemzői már több hónapja kedvező véleménnyel vannak a magyar gazdaság kilátásairól. A pozitív megítélés elsősorban a magyarországi költségvetés erős helyzetével magyarázzák a londoni szakértők. Jövőre világelsők lehetünk a költségvetési egyensúly tekintetében, ami megalapozhatja a 2011-es fiskális lazítást és így a gyors növekedést - írták októberi elemzésükben.

Rovatok