Index Vakbarát Hírportál

ÁSZ: az MSZP 51 ingatlant vett az elmúlt két évben

2009. december 10., csütörtök 18:49

Az Állami Számvevőszék csütörtökön nyilvánosságra hozta az MSZP elmúlt két évének gazdálkodásáról szóló jelentésének összefoglalóját. Ebből kiderült, hogy bevételeinek 2007-ben 41 százaléka, 2008-ban 68 százaléka származott állami támogatásból, 2007-ben 44 százaléka a Köztársaság téri pártszékház eladásából.

Az MSZP 2007-2008-ban az új székház mellett további 51 ingatlant vásárolt, összesen 1,7 milliárd forintért, olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azon jelentésének összefoglalójában, amelyben a szocialista párt elmúlt két évének gazdálkodását elemzi.

A jelentés összefoglalóját csütörtökön közölték, a teljes dokumentumot pénteken hozzák nyilvánosságra honlapjukon.

A számvevők a jelentés végén leszögezi, rendszeres vizsgálatuk a pártok esetében elsősorban prevenciós jellegű; a pártok gazdálkodása átláthatóságának megteremtéséhez, az egységes követelmények és szankciók érvényesüléséhez - a múlt heti sikertelen szavazás ellenére - továbbra is elengedhetetlen a párttörvény módosítása.

Az ÁSZ az MSZP gazdálkodásáról azt közölte, hogy a párt bevételei 2007-2008-ban szabályozott tagdíjfizetésből, egyéb hozzájárulásokból és adományokból, a párt tulajdonát képező ingatlan értékesítéséből, tárgyi eszközei hasznosításából, költségtérítésből, valamint kamatbevételekből álltak.

A bevételek meghatározó része - 2007-ben 41 százalék, 2008-ban 68 százalék - állami támogatásból származott. Az egyéb bevételek 2007-es magas hányadát - 44 százalékot - a párt kizárólagos tulajdonában lévő Köztársaság tér 26. alatti székház értékesítése eredményezte.

Az MSZP 2007-2008-ban új székházat és további 51 ingatlant vásárolt, összességében 1,7 milliárd forint értékben; az ingatlanok közül 39-et a vagyontörvényben szabályozott feltételekkel, részben a törvény által biztosított kedvezményes hitellel vásárolt. Az MSZP-nek, az APEH folyószámla kivonat szerint, befizetési késedelme, költségvetési tartozása nem volt.

A jelentés egyebek mellett megállapította, hogy az MSZP a 2007-2008. évi gazdálkodásának beszámolóit a párttörvényben előírt határidőn belül és formában nyilvánosságra hozta, de a hatályos számlarendi előírástól és az előző évek gyakorlatától eltérően, mindkét évben az egyéb bevételek között tette közzé az önkormányzatoktól kedvezményes bérleti díjú ingatlanhasználat formájában kapott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás 21,7 milliós, illetve 23,3 millió forintos értékét, a belföldi jogi személyektől kapott egyéb hozzájárulások helyett.

A nevesítési értékhatárt meghaladó támogatást nyújtó önkormányzatokat nem nevesítették, illetve a 2008-as beszámoló - konszolidálási hibából eredően - mind a bevételi, mind a kiadási oldalon 10,2 millió forint összegű halmozódást tartalmazott.

Az MSZP módosított beszámolói - a lényegesség figyelembevételével - megbízható és valós képet mutatnak a gazdálkodásról, hangsúlyozza az ÁSZ. Hozzáteszik, a párt elnökének azonban megfelelő belső kontrollt kell működtetnie azért, hogy érvényt szerezzen a beszámolók megbízhatósága érdekében a következetesség és lényegesség számviteli elveinek.

Rovatok