Index Vakbarát Hírportál

A gazdák szerint borzasztó volt ez az év

2009. december 22., kedd 12:49 | aznap frissítve

A magyar mezőgazdaság teljesítménye az uniós statisztika szerint a globális recesszió miatt 35,6 százalékkal esett vissza az idén 2008-hoz képest. Jakab István, a Magosz elnöke – egyben fideszes parlamenti képviselő – azt mondta, át kell alakítani a birtokpolitikát, és továbbra is fenn kell tartani a külföldiek földvásárlási moratóriumát.

Az agrárszervezet vezetője szerint az idei visszaesésről kiadott statisztikai adatok azt jelentik, hogy a globális gazdasági válság miatt az egy főre jutó agrártermelés értéke Magyarországon esett vissza leginkább a múlt évhez képest az Európai Unióban. Az EU-ban átlagosan 12,2 százalék visszaesést mértek, mondta Jakab István .

A Magosz elnöke szerint az idei év a magyar mezőgazdaság fekete esztendeje volt. A magyar statisztikai adatok szerint gabonából mintegy 25 százalékkal termett kevesebb, mint tavaly. A sertésállomány 10 százalékkal lett kisebb, a zöldség-, gyümölcstermelés átlagosan 3 százalékkal zsugorodott, míg a tejtermelés 10 százalékkal alacsonyabb mint 2008-ban.

A tejtermelők különösen nehéz helyzetbe kerültek a tejpiaci válság miatt, és a megsegítésükre tett kormányzati intézkedések hatása is csak 2010 utolsó negyedévében lesz ténylegesen érezhető, mondta a Magosz vezetője.

A birtokpolitikát és a birtokszerkezetet át kell alakítani annak érdekében, hogy a 2011-ben lejáró, külföldiek számára földvásárlási tilalmat előíró moratóriumot meg lehessen hosszabbítani. Ezért a Magosz mindent meg fog tenni, hangsúlyozta a fideszes parlamenti képviselőként is tevékenykedő gazdavezér.

Rovatok