Index Vakbarát Hírportál

Rekordmértékben finanszírozzuk a külföldet

2009. december 30., szerda 11:01 | aznap frissítve

2009 harmadik negyedévében a külfölddel szemben fennálló finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 1052 millió euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség megközelíti a GDP 4 százalékát (1268 millió eurót), ami 1 százalékpontos javulást jelentett az előző negyedévhez képest – derül ki az MNB ma közétett friss statisztikájából. Az adatokból az is látszik, hogy az EU-transzferek egyenlege (701 millió euró) is növelte a finanszírozási képesség többletét.

Tovább növekedett – a már a második negyedévben is rekordmértékűnek mondható – finanszírozási képesség Magyarországon a harmadik negyedévben - írja a Portfolio.hu. A hatalmas pozitív szaldó (szezonálisan kiigazított adatok alapján 1268 milliárd euró) azt mutatja, hogy a magyar gazdaság globális válságra adott alkalmazkodási reakciója igen erős.

A folyó fizetési mérleg többlete a harmadik negyedévben tovább növekedett, értéke a szezonálisan kiigazított adatok alapján 424 millió euró (mai árfolyamon számolva 115 milliárd forint). Összhasonlításképp: tavaly a harmadik negyedévben 2205 millió eurós, 2007 hasonló időszakában 1590 millió eurós hiány keletkezett.

Az MNB friss statisztikái szerint a nettó export értéke meghaladta az 1528 millió eurót. A jegybank közleménye kiemeli, hogy az előző negyedévhez képest már kismértékben növekedni tudtak az exportbevételek és az import csökkenése is megállt.

A harmadik negyedévben összesen 700 millió euró, vagyis durván 190 milliárd forint bevételi többlet került EU-transzferként elszámolásra a fizetési mérlegben.

Rovatok