Index Vakbarát Hírportál

Zár alatt az Emfesz

2010. január 6., szerda 10:19 | aznap frissítve

Az Emfesz üzletrészész 100 százalékát bűnügyi zár alá vette a rendőrség. Az áprilisi tulajdonszerzését svájci bíróságnál másodfokon a héten megerősítő RosGas tulajdonjogát ez nem érinti, de annak gyakorlását korlátozza, a cég nem adható el. Vagyona elvileg kiszervezhető, gyakorlatilag erre kevés az esély.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2009 novemberében biztosítékként bűnügyi zár alá vette az EMFESZ Kft. tulajdonosi jogait megtestesítő 100 százaléknyi üzletrészt, miközben a keddi közlés szerint a svájci Zug kanton bírósága jogerős ítélete szerint a pernyertes svájci bejegyzésű RosGas AG szabadon gyakorolhatja tulajdonosi jogait a magyarországi cég felett - írta az MTI. Jóllehet az NNI nem jogerős végzéssel tette meg az intézkedést Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója ellen indított nyomozással kapcsolatban, mindez azt jelenti, hogy a társaságot nem lehet eladni. Ugyanakkor a magyarországi gázkereskedő cég az MTI-vel kedden azt közölte, hogy az EMFESZ vagyona nem került zár alá, így a vagyon, vagy annak egy része forgatható.

A két ellentmondás közül az egyik csak látszólagos: a svájci per alapvetően arra vonatkozott, kit illet a társaság tulajdonjoga, azaz érvényesnek tekinthető-e a cég tavaszi eladása. Az Emfeszt egy RosGas Ag. nevű, Svájcban bejegyzett társaság vette meg áprilisban, amely mögött Góczi állítása szerint orosz üzletemberek vannak. Nem tudni, hogy kicsodák ők, de befolyásosak lehetnek, mert képesek voltak elérni, hogy az Emfesz gázhoz jusson.

Az a tény ugyanakkor, hogy üzletrészt, és nem a vagyont, az egyes vagyonelemeket zárolták, elvileg lehetővé tenné, hogy az Emfesz vezetése "leűrítse" a céget, azaz másik cégbe vigye át a tényleges üzleti működést. Ezt egy szolgáltató cég esetében ugyanakkor nehezíti, hogy nem egy gépsort vagy gyáregységet kell egyszerűen másik cég nevére íratni/eladni, hanem a szolgáltatói szerződéseket tízezer számra átkötni, ez pedig se gyorsan, se csendben nem intézhető el.

Rovatok