Index Vakbarát Hírportál

A cégek harmada még növelte is a cafeteria keretét

2010. január 12., kedd 06:58

A magyarországi vállalatok a megszorítások ellenére hisznek a cafetéria létjogosultságában, az idén mindössze kilenc százalékuk nem kívánja fenntartani a béren kívüli juttatások rendszerét.

A Pécsi Tudományegyetem Menedzsment és HR Kutató Központja, valamint a Cafeteria Plaza által készítetta felmérés keretében magán- és állami cégeket, intézményeket kérdeztek meg. A válaszadóknál idén a cafetériára költhető éves keret többnyire a tavalyi szinten marad; tízből egy cég spórol ezen, 35 százalékuk viszont talált forrást arra, hogy a keretösszeg növelésével a dolgozók a 2009-eshez hasonló nettó értékhez jussanak - olvasható a Napi Gazdaságban.

Az, hogy alig voltak cégek, akik csökkentették a cafeteria keretét, és jóval többen voltak azok, akik inkább emelték az erre fordítható pénzt, ékes bizonyítéka annak, hogy az adószabályok szigorítása ellenére még mindig megéri a béren kívüli juttatások rendszerét fenntartani, sőt bővíteni, mint ugyanazt a nettó összeget bérként kifizetni.

Emlékezetes, az adómentes béren kívüli juttatások az elmúlt években elburjánzottak, az év elején életbe lépett adótörvények jelentősen szűkítették a továbbra is adómentesen igénybe vehető juttatások körét. Csak kettő maradt adómentes: a számítógép- és internethasználat munkáltató által átvállalt díja, valamint a lakáscélú munkáltatói támogatás - utóbbinál az adómentes határ az eddigi egymillió forintról ötmillióra nőtt.

Sok eddig adómentes juttatásra 54 százalékos szja-t és még arra 27 százalékos járulékot is rádobtak, néhány juttatás pedig a kettő között helyezkedik el, kisebb, 25 százalékos szja-kulccsal és nulla százalékos járulékteherrel. Az utóbbi csoportba tartozik – más-más értékhatárral – az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés, illetve az önkéntes egészségpénztári befizetés, az önkéntes önsegélyező pénztárba befizetés az üdülési csekk, a munkáltató üdülőjében történő üdültetés, a meleg étkeztetés és a melegétkeztetési-utalvány, az iskolarendszerű képzés átvállalt költsége, az iskolakezdési utalvány és a helyi bérlet megtérítése.

Rovatok