Index Vakbarát Hírportál

Ingatlanjaitól szabadulna meg a Külügy

2010. február 19., péntek 07:03

A Külügyminisztérium 2,8 milliárd forint bevételt remél öt külföldi ingatlanjának eladásából még ebben az évben - de már most látható, hogy ehhez a forráshoz az idén nem jut a tárca, pedig a pénzt már el is költötték a 2011-es uniós elnökségi felkészülésre.

Legalább 2,8 milliárd forintos lyuk tátong a Külügyminisztérium idei költségvetésben, ugyanis a használaton kívüli külföldi ingatlanok bevételéből ennyi pénzre számít a tárca - ugyanakkor az ingatlanok értékesítése sehol sem tart - hívja fel a figyelmet a Napi Gazdaság. A költségvetési törvény szerint az ingatlanértékesítésből befolyó összegből 2,1 milliárd forintot a külügy a 2011-es magyar uniós elnökségre való felkészülésre használhatná.

Öt ingatlan eladásáról egyezett meg a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., illetve az ingatlanokat kezelő külügy. A két fél között született megállapodás szerint a döntést az értékesítésről tulajdonosként az MNV Zrt. hozza meg - ám magát az eladást a külügy intézi, mondván, erre a MNV Zrt.-nek nincsenek meg a külföldi kapcsolatai. Eközben Balázs Péter külügyminiszter egy januári sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ingatlanok eladása az MNV feladata lesz. A Külügyminisztérium sajtóosztályától is azt választ kapta a Napi Gazdaság, hogy az értékesítések módjáról és a kiírásokról is az MNV Zrt. dönt - vagyis a két szervezet egymásra hárítja a felelősséget.

Az ügyek állnak, és minden jel arra utal, hogy idén egyetlen fillér bevétel sem származik e forrásból, ráadásul a Fidesz több külügyi prominense a külföldi ingatlanok eladásának leállítását ígérte. Németh Zsolt, az ellenzéki párt külpolitikusa egyenesen követelte az ügyletek leállítását.

A választások után akár változik a külügyi koncepció, akár nem, a volt bonni nagykövetségre - bizonyos történelmi okokból - biztos nem lesz szükség, ennek ellenére áll az ügylet. Az MNV Zrt. értékbecslés hiányában nem tudta megadni a külügynek az engedélyt az értékesítésre - mondta a Napinak Vásárhelyi Tibor, a vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese. A berlini épület nyilvános árverésre bocsátásáról 2009 áprilisában döntött a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT), ám a külügy azóta nem lépett - ráadásul az értékbecslés azóta érvényét vesztette -, vagyis az ügyet lehet elölről kezdeni. A zágrábi rezidencia eladásáról 2009 októberében határozott az NVT, azóta a MNV tudomása szerint az ügyben nem történt érdemi lépés.

A legnehezebb a helyzet az oslói és a chilei lakások ügyében - ugyanis ezek értékesítésre nem a vagyongazdálkodási törvényt, hanem a (magyar) lakástörvény előírásait kellene alkalmazni. Ez bonyolulttá teszi a nemzetközi eljárást - ezért még nem is született értékesítési javaslat a két ügyben.

Rovatok