Index Vakbarát Hírportál

A válság még a Bokros-csomagnál is rosszabb

2010. február 24., szerda 10:49

Decemberben tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése. Az előző hónaphoz képest 0,7 százalékos volt a visszaesés. Fordulatot elméletileg az idei szja-csökkentés hozhatna, ám kérdés, hogy a nettó reálkeresetek emelkedése ellensúlyozni tudja-e a hitelfelvételi lehetőségek beszűkülését. Valószínűleg nem, így nagy eséllyel az idén mégis marad a csökkenés.

Tavaly csupán egyetlen olyan hónap volt, amikor a kiskereskedelmi forgalom emelkedni tudott, az is csupán az áfa-emelés által kikényszerített előrehozott fogyasztás eredménye volt – emlékeztet a Portfolio.hu a 2009-es kiskereskedelmi forgalmi adatokat értékelve.

Az éves index ugyan emelkedett, pontosabban a visszaesés mértéke szelídült (-7,8-ról -7,4 százalékra), ám ennek csupán a bázishatás az eredménye (2008 decembere nagyon gyenge volt a kiskereskedelmi forgalom szempontjából, ezért az annál hajszálnyival jobb, de még mindig visszaesést mutató forgalom javítja a 2009-es teljes évre vonatkozó mutatót – a szerk.), valójában a lakossági vásárlások továbbra is csökkenő trendben vannak.

2009 decemberben folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak mérséklődése Magyarországon: a KSH jelzése alapján a forgalmuk decemberben 44,3 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

Jól jelzi a vásárlási kedv (lehetőség) csökkenését, hogy a három éve tartó visszaesésen belül 2009 utolsó negyedéve volt a legsúlyosabb. Ráadásul a tavalyi utolsó negyedév lényegében a legrosszabb volt a Bokros-csomag óta.

Összességében 2009-ben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,2 százalékkal maradt el a 2008. évben regisztrálttól. Az idei esztendőben vélhetően kitart a lassító erők egyike, a lakossági eladósodási lehetőségek beszűkülése. Kérdés, hogy a személyi jövedelemadó csökkenése elegendő mértékben erősíti-e a vásárlóerőt ahhoz, hogy a folyamat megálljon. Valószínűleg nem, a jegybank tavaly novemberben például a háztartások fogyasztási kiadásaiban további 3 százalékos visszaesést jelzett előre, a januári konvergenciaprogramban -2,5 százalékos index szerepel.

Rovatok