A magyarnak fontos az élelmiszerbiztonság – amiért elsősorban a gyártó a felelős –, ötven százalékuk hajlandó is ezért magasabb árt fizetni. Majdnem ötven százalékuk gondolja, hogy a bio biztonságosabb, és közel hatvan százalékuk szerint biztonságosabb a hazai élelmiszer. Elmondásuk szerint keresik is tudatosan a magyar termékeket. Legalábbis ez derül ki a Nielsen piackutató vállalat online felméréséből.
A megkérdezett magyarok fele, éppen 50 százaléka hajlandó magasabb árat fizetni a biztonságosan fogyasztható élelmiszerért. (A nemzetközi átlag 64 százalék). Tíz magyar közül hatan biztonságosnak tartják a megszokott üzletükben vásárolt élelmiszereket. Ebben a tekintetben az arány megegyezik a többi ország átlagával.
A legutóbbi évek világszerte visszhangot kiváltó esetei nyomán megrendült fogyasztói bizalom helyreállítása érdekében mérte fel a Nielsen öt világrészben, összesen 30 500 Internet-használó megkérdezésével, hogy mennyire fontos a fogyasztók számára az élelmiszerbiztonság.
Azért, hogy biztonságos élelmiszert vásárolhassunk, a fogyasztók zöme (74 százaléka) szerint főleg a gyártó vállalatok felelősek. Utánuk a kormányt a válaszadók 17, majd az élelmiszer-kereskedelmi cégeket 9 százaléka nevezte meg, mint fő felelőst. A sorrend hasonlít a nemzetközi átlaghoz.
Sajátos szerepet játszik az étkezési szokásokban a bio élelmiszer. A magyarok 45 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy „a bio élelmiszer biztonságosabb, mint amit hagyományosan állítanak elő”. (A nemzetközi átlag 51 százalék).
Honfitársaink többsége, 58 százaléka közel fele véli azt, hogy az itthon termelt élelmiszer biztonságosabb, mint az import. Sőt, a magyarok több mint fele (53 százaléka) aktívan keresi az üzletekben a hazai termékeket. (Világszerte a válaszadók 49 százaléka tartja biztonságosabbnak a saját országában termelt élelmiszert; a hazai árucikkeket 50 százalék keresi aktívan).
A génmódosított élelmiszereket a magyar megkérdezettek közül 9 százalék tartja teljesen biztonságosnak. Ezzel szemben 64 százalékuk nem tartja őket biztonságosnak. (Globálisan 18 százalék szerint teljesen biztonságosak a génmódosított élelmiszerek, 39 százalék szerint pedig nem).