Index Vakbarát Hírportál

Ismét készülnek NABI-buszok Kaposváron

2010. február 25., csütörtök 07:47 | aznap frissítve

A NABI Kft. kaposvári gyárában többévi szünet után várhatóan szeptember végére elkészül az első autóbusz, amelyet a somogyi megyeszékhelyen állítanak forgalomba. A háromajtós, légkondicionált prototípus 49 millió forintba kerül majd, és több újdonságnak számító fejlesztést is tartalmaz - mondta Pais József gyárigazgató a Napi Gazdaságnak.

A járművet az alváz kivételével kizárólag Magyarországon készült részegységekből és alkatrészekből rakják össze. A kaposvári üzemben egyelőre a fényezés és a kiszerelés történik, ám abban bíznak, hogy később a teljes gyártás a somogyi megyeszékhelyre kerül. Ha lesz kellő számú megrendelés, a kaposvári gyár jelenlegi 226 fős létszámát tovább tudják bővíteni - tette hozzá a gyárigazgató.

A város tulajdonában lévő Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. korábban tíz új járműre jelentette be igényét. A NABI, zöldmezős beruházással, Kaposvár keleti ipari parkjában még 2001-ben építette fel gyártóbázisát, amely egy ideig 270 dolgozót foglalkoztatott. Elsősorban az amerikai piacra készültek ott járművek.

Az üzemet azonban három év múlva be kellett zárni, jelentős részben a tengerentúli szigorú közbeszerzési előírások - a járművek alkatrészeinek 60 százalékát helybeli gyártóktól kell beszerezni, s az összeszerelést is ott kell végezni - köszönhetően, valamint a dollár gyengülése miatt. Az amerikai NABI Inc. és a magyarországi NABI-üzemek az amerikai Cerberus Capital Management L.P. tulajdonába kerültek 2006-ban.

A cég budapesti üzeme továbbra is hagyományos acélvázas buszokat gyárt, míg a 2008 óta ismét működő kaposvári gyár üvegszálas karosszériák készítésére alkalmas. A NABI mintegy 5 milliárd forintot költött az úgynevezett CompoBus termékcsalád kifejlesztésére és a kaposvári üzem felépítésére.

Rovatok