Index Vakbarát Hírportál

Jó áron, de ritkán üt le a virtuális APEH-kalapács

2010. február 25., csütörtök 07:48

Tavaly indult el az APEH elektronikus ingatlanárverése, amely egyelőre felemás eredményt mutat. Az ingatlanok igen jó áron keltek el, ugyanakkor a sikeres árverések aránya nagyon alacsony.

A vételár több mint 75 százalékát érte el a becsértéknek, ami kiemelkedő arányt jelent a korábbi évek adataihoz képest, amikor jó ha a becsérték negyede-harmada folyt be. Az 1451 meghirdetett árverésnek ugyanakkor mindössze 16,5 százaléka volt sikeres - írja a Napi Gazdaság.

A sikertelenség oka részben az ingatlanpiac pangása, emellett azonban arra is akadt példa, hogy az ingatlan kedvezőtlen adottságokkal rendelkezett, így érdektelenségbe fulladt az aukció. Az alacsony tulajdonosi hányad vagy az egyéb jogosítványok, haszonélvezet, szolgalmi jog is gátja lehet egy sikeres árverésnek.

Összesen 425 ügylet zárult le egyéb módon. Ezek során vagy árverésen kívül értékesítették az ingatlant, vagy átadták azt bírósági végrehajtónak, vagy az adós egyszerűen rendezte a tartozását.

Az idén valamivel nagyobb arányban sikerült értékesíteni az eladásra kínált ingatlanokat, a 247 befejezett árverés közül 49 volt sikeres, ez 26 százalékos arány. A sikeres árverések becsértéke 17,2 millió forint volt, amelyből végül 15,8 millió forint bevétel keletkezett. Ez kiemelkedően jó, 92 százalékos arány.

Az APEH-árverésre bocsátott ingatlanok átlagos becsértéke a tavalyi adatok szerint 3,3 millió forint volt, az idén pedig 2,9 millió forint. Az érték azért tűnhet alacsonynak, mert az árverésre bocsátott ingatlanok java része, 54 százaléka kevésbé értékes, mezőgazdasági célú ingatlan, szántó, rét, legelő, zártkert, emellett jelentős részt, 23 százalékot képvisel az egyéb besorolású ingatlan, vagyis az út, kivett terület vagy akár garázs. Az értékesebb ingatlanok tehát csak kis kört fednek le, a lakáscélú ingatlanok aránya 19,9 százalékot tett ki, az ipari-kereskedelmi célúaké pedig 3,1 százalékot.

Az APEH 2008-ban vezette be az elektronikus árveréseket, először az ingóságok, majd egy évvel később az ingatlanok licitálásakor alkalmazták. A korábbi tapasztalatok szerint a becsértéknek nagyjából a negyede folyt be, mivel szervezett csoportok eleve arra utaztak, hogy mesterségesen lenyomják az árakat. Tavaly 4007 ingóárverést vezényelt le a hatóság, az 1501 sikeres árverés során 1,422 milliárd forint becsértékből egymilliárd forint vételár realizálódott.

Rovatok