Index Vakbarát Hírportál

Takarított a PSZÁF a Dimenzió egyesületnél

2010. február 25., csütörtök 07:46 | aznap frissítve

Több súlyos szabálysértést talált a pénzügyi felügyelet a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesületnél, közölte vizsgálata lezárultával a PSZÁF. Az egyesület több vezetőjét menesztették, és közgyűlés előhívását írták elő.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete átfogó vizsgálatot folytatott a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesületnél, amely súlyos hiányosságokat és jogszabálysértéseket tárt fel - olvasható a PSZÁF közleményében. A szabálytalanságok közül a felügyelet szerint kiemelkedik, hogy a Dimenzió egyesület a tartalékolási szabályait visszamenőlegesen módosította, ezáltal elfedte az intézmény szavatoló tőke hiányát, amelyet így a felügyelet eddig nem észlelhetett. A Dimenzió emellett visszamenőleges hatállyal módosította általános szerződési feltételeinek a többlethozam-visszajuttatással kapcsolatos részeit.

A felügyelet a vizsgálatot lezáró határozatában kezdeményezte a Dimenzió egyesület elnökségének, első számú vezetőjének, egy személyben vezető jogtanácsosának és a számviteli rendért felelős vezetőjének felmentését. A felügyelet a Dimenzió több nyugdíjbiztosítási terméke esetében kötelezte a biztosító egyesületet: olyan ellenőrzési és nyilvántartási rendszert alakítson ki, illetve a többlethozamok visszajuttatásánál oly módon járjon el, ami megfelel az ügyfélszerződésekben foglaltaknak.

A Magyar Biztosítók Szövetsége honlapján szereplő adatok szerint a Mosolyország Alapítvány egyik alapítójának számító, 2004-ben hajótulajdonossá lett Dimenzió egyesület most felmentett ügyvezető elnöke és jogtanácsosa Tölgyesiné dr. Nagy Olga (a számviteli rendért elvileg a gazdasági igazgatónak kellett felelnie, ám a szervezet működésének ismerete nélkül ez biztosan nem állapítható meg). Tölgyesiné korábban elnöke volt a Dimenzió Egészségpénztárral egyesült Harmónia Egészségpénztárnak.

A Dimenzió egyesület alaptőkéje a Mabisz adatai szerint nyolcmillió, saját tőkéje 4,98 milliárd forint. Tagjainak egyebek mellett temetési, krónikus betegségi, egyszeri gyermeknevelési és rendkívüli segélyt nyújt honlapjának egy korábbi változata szerint. A weboldal biztosítós része egy ideig üres volt, "jelenleg karbantartás alatt áll" üzenetet közölt, de már újra elérhető.

A határozat előírta a biztosítónak, hogy a továbbiakban feleljen meg a tartalékok becslésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, pontosítsa a szerződés megkötése előtti ügyfél-tájékoztatási gyakorlatát, illetve a továbbiakban negyedévente teljes főkönyvi kimutatásban számoljon be gazdasági helyzetéről. A határozat előírja a Dimenzió egyesület közgyűlésének összehívását is, annak érdekében, hogy a felügyeleti intézkedések tartalmát ismertessék a tagokkal.

A Dimenzió csoport a biztosító és önsegélyező egyesület mellett magánnyugdíjpénztárból és a már említett egészségpénztárból áll. Tölgyesiné dr. Nagy Olga az egyesületben betöltött vezetői beosztása mellett ez utóbbi igazgatótanácsának is a tagja.

Rovatok