Index Vakbarát Hírportál

Bezár a Falke textilgyár Ozmánbükön

2010. március 28., vasárnap 08:30 | aznap frissítve

Április végéig befejezi a gyártást a zalai Ozmánbükön a sportruházati termékeket készítő német Falke KGaA. A termelőhelyek konszolidációjával indokolta kivonulását Magyarországról.

Két évtized után szünteti meg a termelést a közel kétszáz dolgozónak munkát adó Falke Hungária Textilipari és Kereskedelmi Bt. Theresa Frigger, a német családi tulajdonú társaság PR-munkatársa az MTI-nek elmondta, a gyártás április végéig tart, de ezután a teljes zárás még néhány hetet igénybe vesz.

A Zalában kötött, hurkolt harisnyaféléket gyártó cég indoklása szerint a termelőhelyek konszolidációja az oka a magyarországi gyártás befejezésének. A megüresedő ingatlanra vevőt keresnek.

A német üzem gyártásának megszüntetése azt jelenti, hogy az eddigi iparűzésiadó-bevétel jelentős része hiányzik majd Ozmánbük költségvetéséből - mondta a település polgármestere. Konkrét összeget nem kívánt említeni, de azt elárulta, hogy az évente 23 millió forintból gazdálkodó, mintegy kétszáz lelkes község bevételének közel fele származott a Falke Hungáriától.

A megszüntetés tervét is már előre, tavaly októberben közölték, március közepére pedig átutalták a falunak az első negyedévre szóló iparűzési adó teljes összegét is. Ígéretük szerint kapcsolataik révén megpróbálnak új vevőt és egyben új munkaadót találni telephelyükre.

Benedek László szerint az utóbbi években megemelkedett költségek kényszeríthették a kivonulásra a német céget, amely a Zalaegerszeg-Zalalövő-Körmend háromszögben a legnagyobb foglalkoztató volt, tíz településről jártak ide szakképzett dolgozók. Valószínűleg az utaztatásuk, továbbá a szennyvízkezelés költsége lehetett a fő indoka a távozásnak, ugyanis csatorna hiányában Zalaegerszegre kellett szállítani a folyékony hulladékot.

Március közepéig minden dolgozó megkapta a felmondólevelét, és úgy tudják, hogy a gyártókapacitást Zalából Tunéziába telepíti át a német társaság. A megüresedő telephelyre pedig inkább magyar befektetőt próbálnak keresni.

Az észak-rajna-vesztfáliai Schmallenbergben működő Falke KGaA honlapján elérhető adatok szerint a családi cégcsoport 2008-ban 201 millió eurós bevételt könyvelt el, bevételeinek 42 százaléka Németországon kívülről származott. Szlovákiában, Dél-Afrikában és Portugáliában vannak még érdekeltségei, a világszerte foglalkoztatott 2717 dolgozó közül 1251 embert alkalmaz németországi üzemeiben.

Az 1895-ben alapított, zokni- és harisnyatermékeket, valamint sportruházati cikkeket gyártó cég 2008 óta a Burlington márka tulajdonosa is.

Rovatok