Index Vakbarát Hírportál

Fülöp Sándor: Törvénysértő a pátyi golfprojekt

2010. március 28., vasárnap 12:43

Jogszabályellenes a pátyi önkormányzat az úgynevezett golfpályaprojekttel kapcsolatos eljárása - állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult vizsgálatában. A beruházó Grupo Milton egy székesfehérvári ingatlant ajánlott fel a pátyi önkormányzatnak jelzálogként fedezetül, ha nem építené meg a beruházáshoz kapcsolódó elkerülő utat.

Az ombudsman kezdeményezte, hogy 2010. március 30-ig a pátyi önkormányzat rendkívüli képviselőtestületi ülésen helyezze hatályon kívül a golfpályaprojekt megvalósítását lehetővé tevő rendeletét. Fülöp Sándor felhívta az önkormányzat figyelmét, hogy amennyiben nem fogadja el az állásfoglalásban javasolt intézkedéseket, az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezi az önkormányzati döntések megsemmisítése érdekében.

Amint arról korábban már beszámoltunk, golfpályáról beszél, de több ezer lakásos lakóparkot, két hotelt, konferenciaközpontot, éttermeket és óriásplázát terveztetett a Grupo Milton egy Páty külterületén fekvő, százhúsz hektáros, Telkivel határos földterületre. A beruházás ellenzői kaszinóvárost, vigalmi negyedet emlegetnek és törvénytelenségekre gyanakszanak. A földterületeket a terézvárosi ingatlanpanamában is érintett belga tulajdonú cég vásárolta fel, a terveket a Balatonring spanyol kivitelezői készíttették a 100 milliárd forintos projekthez.

A pátyi önkormányzat február 22-i rendkívüli ülésén módosította a korábbi - 2006-ban elfogadott - településszerkezeti tervet, illetve rendeletet alkotott a helyi építési szabályzat módosításáról. A döntések következtében lehetővé válik újabb funkciók elhelyezése a golfpályaprojekt területén, és bővülhet az igénybe venni kívánt terület nagysága. A projekt keretében golfpálya, kiszolgáló létesítmények, szálloda, továbbá háromszáz üdülőegység és mintegy 1400-1600 lakás megvalósítását tervezik.

A projektre vonatkozó új szabályozás tervezetével szemben az utóbbi hónapokban nagyarányú lakossági tiltakozás alakult ki. Ennek ellenére fogadta el Páty képviselőtestülete a beruházást lehetővé tevő, Fülöp Sándor szerint jogszabályellenes szabályozást.

A zöldombudsman alkotmányos visszásságról beszél

Fülöp Sándor álláspontja szerint az önkormányzat új szabályai több szempontból is ellentétesek a budapesti agglomeráció területrendezési tervéről szóló törvénnyel, a többi között a fenntartható fejlődést és a környezet védelmét szolgáló garanciális rendelkezésekkel. Ezért az önkormányzat jogalkotása az egészséges környezethez való joggal összefüggő alkotmányos visszásságot idézett elő.

Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy a szabályozás Telki közigazgatási határától számított 200 méteren belül jelölt ki új beépítésre szánt területet, ami megsérti a törvény harmonikus térszerkezet kialakítására vonatkozó előírását. Továbbá a szabályozás a korábbi golfpályaprojekt teljes területét beépíthetővé minősítette, amely szintén ellentétes a budapesti agglomeráció területrendezési tervéről szóló törvény előírásaival.

Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy a 2006. évi szabályozás elfogadásának időpontjában a hazai jogszabályi környezet nem tette lehetővé a projektben megjelölt területen golfpálya elhelyezését. Ennek ellenére a 2006.-ban elfogadott szabályozás lehetőséget teremtett a pálya megvalósítására.

Az ombudsman megállapította azt is, hogy az önkormányzat nem vette figyelembe a Pest Megyei Földhivataltól érkezett, a termőföld védelmét szolgáló, a termőfölddel való gazdálkodásra vonatkozó, ezért a fenntartható településfejlődést szolgáló észrevételt.

Az ombudsman szerint alkotmányossági szempontból aggályos, ha a településrendezési eljárást és a településrendezési döntéseket a közösségi érdek háttérbe szorulásával a beruházói érdekek elsődleges érvényre juttatásának rendelik alá; kivált, ha a lakossági észrevételeket nem veszik figyelembe a döntéshozatalban.

Az országgyűlési biztos megállapította, hogy az eljárás során nem tárták fel megfelelő mélységben a beruházás összetett, kumulatív hatásait. A golfpályaprojekt megvalósítását lehetővé tevő településrendezési döntésekkel egy olyan mértékű fejlesztést célzó beruházás valósulhatna meg az agglomeráció környezeti szempontból egyik leginkább igénybe vett területén, ami hozzájárul a térség környezeti problémáinak súlyosbításához, sőt újabb környezeti konfliktusokat idéz elő, ezért nem felel meg a fenntartható fejlődés és településfejlesztés követelményeinek. Így a döntés az egészséges környezethez való alkotmányos jog érvényesülésével kapcsolatos visszásságot okoz.

A Grupo Milton fedezetet ajánlott

Egy 64 hektáros székesfehérvári ingatlanját ajánlotta fel fedezetként a Grupo Milton cégcsoport a pátyi önkormányzatnak arra az esetre, ha ígérete ellenére nem építené meg a tervezett golfberuházáshoz kapcsolódó elkerülő utat.

Bognár András, Páty polgármestere az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy mivel Páty számára nagyon fontos, hogy a nagyberuházás első lépcsőjeként megépüljön az elkerülő út,  jelzáloglehetőséget kért a beruházótól. Bognár szerint a spanyol cég megígérte ugyan, hogy időben elkészül az út, ám ha ez mégse történne meg, megépítené azt a falu. A költségeket a jelzálogként felajánlott - a Milton tulajdonában lévő - 64 hektáros székesfehérvári ipari parki ingatlanból fedeznék. Bognár szerint az ingatlan 3 milliárd forintot érhet.

Az Index úgy tudja, hogy a polgármester becslése erősen túlzó, a székesfehérvári ingatlan ennél sokkal kevesebbet ér.

A Grupo Milton cégcsoport Pátyra tervezett nagyberuházása hatalmas vihart kavart, több civil szervezet demonstrált a projekt ellen, a spanyol nagykövetség előtt kedden tüntettek is. Az önkormányzat és a Milton szerződéstervezetével kapcsolatban jogi aggályait fejezte ki több ügyvédi iroda, Tollner József pátyi önkormányzati képviselő szerint "kilóra" több az ügyvédek által javasolt módosítás, mint maga a szerződéstervezet.

A Grupo Milton cégcsoportnak ez már a második vitatott óriásberuházása, a Magyar Fejlesztési Bank hosszas huzavona után két hete jelentette be, hogy nem kap 15,3 milliárdos állami hitelt a cégcsoport a Balatonring sávolyi motorversenypálya megépítéséhez.

A cikket itt lehet kommentálni

Rovatok