Index Vakbarát Hírportál

Négymilliárdos ipari kémkedési botrány érhet véget

2010. április 6., kedd 13:34 | aznap frissítve

Gyanúsított lett három személy a Diagon kontra Diachem ipari kémkedési ügyben, a vámosok vádemelési javaslattal adták át az aktákat az ügyészségnek.

Vádemelési javaslattal zárt le a Vám- és Pénzügyőrség egy több mint négymilliárd forint értékű ipari kémkedési ügyet – írja a Népszava. Az ügy 2008-ra nyúlik vissza, a Diagon labordiagnosztikai cégtől két volt vezetője a konkurens Diachemmel összejátszva a gyanú szerint egészségügyi jellegű szabadalmakat, technológiákat loptak. A két volt magas beosztású munkatárs a Diachemhez távozott a Diagontól.

Szűk két évvel ezelőtt a vámosok a ferihegyi repülőtéren csaptak le a gyanúsítottakra, akik Moszkvába szerettek volna utazni, hogy ott üssék nyélbe az üzletet a Diachemmel, és átadják a Diagon rendszeréből lementett adatokat.

A lap azt írja, hogy a Vám- és Pénzügyőrség nyomozása során az ipari kémkedés gyanúsítottjainak, közvetítőinek, megrendelőinek kapcsolatrendszerét, valamint a cégek tulajdonosi körét is feltérképezték. A Diachem tulajdonosi körében felbukkant Kékessy Dezsőnek, Orbán Viktor bizalmasának, a korábbi Fidesz-kormány idején a párizsi nagykövetnek a lánya is – számol be a Népszava. A nyomozás kezdetekor, 2008 május végén Kékessy Katinka hirtelen kiszállt a nevével is fémjelzett cégből.

A vámosok szóvivője a lapnak elmondta, hogy a nyomozást lezárták. Három embert hallgattak ki gyanúsítottként. A bűncselekménnyel okozott kár az igazságügyi szakértők szerint meghaladja a 4,1 milliárd forintot. A gyanúsítottak bankszámlái, gazdasági társaságokban fennálló üzletrészeik, ingatlanvagyonuk zár alá vételét elrendelték, valamint a Diachemmel kapcsolatban is hasonló intézkedéseket hoztak. A VPOP nyomozószolgálata az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

Rovatok