Index Vakbarát Hírportál

Milliós bírságra számíthat a Tesco

2010. április 7., szerda 07:50 | aznap frissítve

Milliós nagyságrendű bírságra számíthat a Tesco a rákkeltő hatású növényvédőszerrel fertőzött szlovák bébiételek forgalmazása miatt. Kedden derült ki, hogy a szlovák Novofruct által gyártott Ovko márkájú almás bébidesszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek. Az áruház még kedden visszavonta a polcokról a kérdéses bébiételt a cég többi almás termékével együtt. A beszállító Import Trade Hungary Kft. csak a Tescoba szállított a termékből, de a beszállító egyelőre nem nyilatkozik.

Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója tájékoztatása szerint nagyon nagy mennyiséget kell elfogyasztani az áruházpolcokról leszedetett, szennyezett bébiételből ahhoz, hogy hasmenést okozzon, ez a babáknál nem lehet jellemző, hiszen nem tudnak sokat elfogyasztani belőle.

Milliós bírság

Aki azonban közülük érzékeny, annál a kisebb mennyiség is okozhat hasmenést. A bébiételben talált szerrel az a probléma, hogy a rákkeltő hatása a tudomány jelenlegi álláspontja szerint hosszú távon jelentkezhet. Ha valaki hosszasan fogyaszt belőle, akkor hajlamosabb lehet az allergiára is.

8 milliós bírság a fogyasztók megtévesztéséért

A Tesco 2008. szeptember 1. és 2009. március 16. között tartott egyes akciói során tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mivel egyes akciós termékei az akció kezdetén nem voltak kaphatóak, például a Flora margarin és a Kinder tejszelet. Más termékek, az Asus notebook, és a Hyundai DVD-lejátszó, pedig nem a reklámokban szereplő tulajdonságokkal rendelkeztek, állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. Az áruháznak emiatt 8 millió forint bírságot kell fizetnie.

Az országban tavaly november óta lévő Novofruct terméken nem volt gyártási szám, nem fogyott kellőképpen, ezért akcióban kínálták. A Tesco jelenleg vizsgálja, mennyi fogyott belőle. Tóthné elmondta azt is, hogy a tavaszi fokozott, kiemelt ellenőrzésük során körülbelül 50 ezer üveget szedettek le a Tesco polcairól. Mivel ilyen esetben a forgalmazó is felelős, a Tesco milliós nagyságrendű bírságra számíthat, hangsúlyozta az MgSzH igazgatója.

Visszatérítik az árát

A Tesco az ügyben közölte, hogy visszatéríti a növényvédőszerrel szennyezett bébitápszerek árát és mivel a gyártó más, almát tartalmazó termékében is találtak szennyeződést, ezért az áruházlánc azokat is visszavonta a forgalomból. A közlemény szerint mivel az április 6-án kézhez vett hatósági jelentésből kiderült: a vizsgálatok szerint további almát tartalmazó OVKO gyümölcstermékekben is található vegyi szennyeződés, azokat a Tesco végleg bevonta a forgalomból.

A fent említett OVKO termékeket bármely Tesco áruház vevőszolgálatán leadhatják a vásárlók, visszakapják azok árát.

Elvileg bioalmából készült

Kedden derült ki, hogy a Tesco-ban a tavaszi szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot.

Azóta további, több mint tíz, almát tartalmazó, szintén a szlovák Novofruct által készített, OVKO márkájú bébiétel termékben is kimutatták a szennyezettséget. Pedig a bébiételeket elvileg bioalmából szokták készíteni, ezért a szlovák hatóságnak is lehet majd dolga az ügyben, vélekedett Tóthné Lippai Edit.

A beszállító nem nyilatkozik

A beszállító Import Trade Hungary Kft.-t képviselő Nemes Tibor az
MTI érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, amíg az MgSzH-tól hivatalos értesítést nem kap a vizsgálatról. Nemes  elmondta, hogy ő is csak a sajtóból értesült a történtekről, de amint megkapja az értesítést, a sajtó rendelkezésére áll majd. A kérdéses termékből az Import Trade kizárólag a Tesco-ba szállított, mondta a beszállító képviselője.

Az Index kérdésére, hogy évente mekkora mennyiségben forgalmazták a mérgező bébiételt, a Tesco kommunikációs osztályán először azt mondták, hogy nem tudnak pontos adatot mondani, mert csak az összes bébiétel fogyásának volumenét ismerik. Arra a kérdésünkre azonban, hogy a vonalkód alapján valóban nem lehet megállapítani, hogy egyes termékekből mennyit forgalmaz az áruház, már azt válaszolták, hogy ezt csak a hatóságoknak mondhatják meg.

Arra a felvetésünkre, hogy felmerül-e az, hogy kártérítést fizessenek számlák ellenében azoknak, akik már fogyasztottk a bébiételből, vagyis nem a felbontatlan üveget fogják visszavinni, arra az áruház kommunikációs osztályán azt válaszolták, hogy "az említett Ovko termékeket bármely Tesco áruház vevőszolgálatán leadva, visszakapják azok árát."

A szóban forgó szennyzett bébiétel tavaly év vége óta volt forgalomban, és kizárólag a nagy és közepes alapterületű Tesco áruházaiban voltak elérhetők. Az 1000 négyzetméteres, ill. Tesco Expressz boltokban ezek nem volt kaphatók, közölte az áruház.

Rovatok