Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik megrengetheti a magyar piacokat

2010. április 9., péntek 13:43

Egy erős felhatalmazással bíró kormányzat megalakulásának örülne leginkább a piac, ám még ekkor sem számíthatunk azonnali pozitív reakcióra. A befektetők ugyanis kivárhatnak a kormány konkrét programjának megjelenéséig - írja friss választási kitekintőjében Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője, aki szerint reális esélye van annak, hogy a Fidesz kétharmados támogatottságot szerez az áprilisi választásokon.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy a Fidesz várhatóan egyszerű többséggel nyeri a parlamenti választásokat, melynek első fordulója most vasárnap lesz - írja legutóbbi, a magyar választásokkal foglalkozó elemzésében Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője, aki hozzáteszi: reális esély van arra, hogy a Fidesz kétharmados győzelmet arat, amivel képes lenne végrehajtani alkotmányos változásokat.

A bank szakértője azt is megjegyzi, hogy a szükséges gazdaságpolitikai intézkedések abszolút többséggel is megvalósíthatóak lennének, ezért a kétharmados támogatottság csak egy formális erőt biztosítana az új kormány számára.

Egy erős demokratikus kormány megalakulását kedvezően fogadnák a piacok, mivel az növelné a strukturális reformok végrehajtásának esélyeit. A pozitív piaci reakció azonban később jelentkezhet, mivel bizonytalanság övezi a várhatóan kormányt alakító erő konkrét gazdaságpolitikai terveit - fogalmaz a Citi elemzője, aki szerint a Fidesz még elviselhető szintig engedné romlani a költségvetés egyenlegét.

Gárgyán Eszter úgy véli, hogy amennyiben megvalósulnak a szükséges strukturális reformok és fennmarad az IMF/EU támogatása, akkor ezek a tényezők hozzájárulhatnak a magyar eszközök kockázati prémiumának további mérséklődéséhez. A legnagyobb kockázat a Jobbik meglepő szerepléséből származhat - figyelmeztet a közgazdász.

Pártprogramok és következményeik

Az új kormányra minden bizonnyal nagy nyomás fog hárulni, hogy helyreállítsa a gazdaság növekedését az államadósság csökkenő pályára állítása érdekében. Mindez adócsökkentést és a munkát terhelő adóterhek mérséklését követeli meg a kiadások lefaragásával párhuzamosan - fogalmaz Gárgyán Eszter, aki sorra veszi az egyes pártok gazdaságpolitikai programjának főbb üzeneteit.

A Fidesz kommunikációjának középpontjában a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés áll. A tervezett gazdaságélénkítő intézkedések legnagyobb nyertesei a gazai kkv-szektor lehet. Mindeközben a munkahelyteremtés költségeit ellentételezheti a gazdaság kifehéredése, a közigazgatás alacsonyabb költsége, a tömegközlekedési vállalatok kisebb vesztesége és az alacsonyabb kamatkiadások - írja a Citi elemzője, aki hozzáfűzi: a Fidesz tartózkodik a konkrét intézkedések megnevezésétől, hogy széles maradjon a lehetséges fiskális eszköztára.

Gárgyán Eszter szerint az új kormány újra fogja tárgyalni az EU/IMF-megállapodást, ami idén októberben jár le. Mindezt annak érdekében fogja meglépni, hogy költségvetési mozgásteret teremtsen, amíg a gazdasági növekedés beindul. Ennek következtében a 2015-16-os évekre csúszhat az euró bevezetése, ezt azonban elfogadja majd a piac, ha strukturális reformokkal párosul - áll a Citi elemzőjének friss választási kitekintőjében.

A - két kormányzati ciklust kitöltő - szocialista párt támogatottsága 10-15 százalékra csökkent - emlékeztet Gárgyán Eszter, aki kiemeli: az MSZP programja a költségvetési kiigazítás megtartására, az államadósság csökkentésére és munkahelyteremtésre épít. A nyugdíjasok és az alacsony jövedelemmel rendelkezők hagyományosan erős bázisát adják a szocialista pártok támogatottságának, ezért a populista javaslatok ezekre a csoportokra fókuszálnak.

A Jobbik a gazdasági válság ideje alatt ért el 10 százalék feletti népszerűséget a lakosság körében - olvashat a Citi közgazdászának elemzésében, amely megállapítja azt is, hogy számos populista javaslat ellentétben áll a szabad piac gondolatával, ezért egy vártnál erősebb Jobbik szereplés egyértelműen azonnali negatív piaci reakciót váltana ki. Úgy gondolják, hogy jelentős annak a kockázata, hogy a Jobbik 10 százalék feletti eredménnyel végez a parlamenti választásokon, amivel meghatározó erővel rendelkező párttá válhat az országgyűlésben. Az is elképzelhető, hogy csökkenti a Fidesz támogatottságát és ezáltal veszélyezteti az erős demokratikus kormány megalakuását.

Lehetséges piaci reakciók

Gárgyán Eszter úgy gondolja, hogy még a kedvező választási forgatókönyv (erős Fidesz-kormány) bekövetkezése esetén sem számíthatunk azonnal jelentős pozitív reakcióra a piacokon, mivel a szereplők kivárnak a kormány konkrét gazdasági intézkedéseinek tisztázásáig. A költségvetési kockázatok az új kormány ideje alatt is mérsékeltek maradnak, miután az EU és a Nemzetközi Valutaalap megköti a döntéshozók kezét.

A legfontosabb kockázat - húzza alá Gárgyán Eszter a többi elemző véleményéhez hasonlóan - a Jobbik meghatározó jelenléte lehet a parlamentben, ami oda vezethet, hogy a Fidesz koalícióra kényszerül valamelyik kis párttal. Ez minden bizonnyal lassítaná a reformfolyamatot és egy ilyen forgatókönyv azonnali negatív reakciót váltana ki a magyar pénzpiacokon és emelné a kockázati prémiumot - hívja fel a figyelmet a Citi elemzője.

Más elemzőházak is a Citi szakértőjéhez hasonló üzenetet fogalmaztak meg. A JP Morgan elemzői szerint a Fidesz kétharmadának örülne leginkább a piac, miközben a Jobbik erőteljesebb szereplése negatív piaci következményekkel járna. A Royal Bank of Canada közgazdászai legutóbbi anyagukban szintén azt emelték ki, hogy a hétvégi parlamenti választásokban rejlő legnagyobb kockázat a Jobbik esetleges hirtelen előretörése.

Rovatok