Index Vakbarát Hírportál

Az állami cégek veszélyeztetik a hiánycélt

2010. április 9., péntek 07:44

A büdzsé kiadási oldalán néhány tized pontos kockázatot lát Oszkó Péter pénzügyminiszter, így szerinte csak kormányzati akarat kérdése az idei deficitcél teljesítése, elismerte ugyanakkor: az állami cégek veszteséges működése rizikót jelenthet.

Az áht hiánya március végére elérte a 609,9 milliárd forintot, ez az egész évre tervezett 879 milliárd forint 69,4 százaléka. A PM eredetileg az első negyedév végére az éves hiány 75 százalékát várta. A hiány lefutása így is orrnehéz, ám a szezonalitás okai az év eleji kamatkiadásokkal, kórháztámogatásokkal, illetve a MÁV Zrt. előrehozott támogatásával magyarázható. Mivel a gazdaság élénkülése is a második félévre várható, így a bevételek többsége is az utolsó hónapokban folyhat be - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter újságíróknak tegnap. Áprilisra 81,9 milliárd forintos egyhavi deficitet vár a tárca - ez kiugróan magas az elmúlt évekhez képest, ám május elseje miatt a májusi bérek egy részét már áprilisban kifizetik, illetve az e havi kiadásokat növeli a közszféra bérkiegészítése is.

Mind a bevételek, mind a kiadások teljesülése a prognózisnál jobban alakult, ugyanakkor a kiadási oldal fegyelmezett gazdálkodással tartható a pénzügyminiszter szerint. Az adóbevételeknél nem látjuk igazoltnak a prognózistól elmaradó véleményeket - tette hozzá Oszkó. Az adóbevételek 16 milliárd forinttal magasabbak az első negyedéves vártnál, a tb-járulék-bevételek további tízmilliárdos pluszt mutatnak.

Túlteljesült az áfa, míg a jövedéki adónál csökkent az elmaradás az év elejéhez képest, ugyanis az üzemanyagoknál, a dohánytermékeknél és az alkoholnál is jelentős tartalékolás volt tavaly, ennek hatása kezd kifutni. A bevételi oldalt javította, hogy a magánnyugdíjpénztárakból átlépő biztosítottak 63 milliárd forintnyi extra bevételhez juttatták a kincstárt, míg kiadási oldalon a kamategyenleg ötmilliárd forinttal kisebb a vártnál.

A fő kockázatokat nem az adóbevételeknél, hanem az állami cégek gazdálkodásában látja a miniszter: a BKV Zrt.-nél a tárgyalások lezárultak, ott meglepetés nem várható, a MÁV Zrt. támogatásának üzleti tervét a napokban fogadja el a kormány, amelyben arra törekszenek, hogy a cég minél gyorsabban jusson a közszolgálati támogatáshoz. A Malév Zrt. viszont egyelőre "fekete doboz", az átalakítási terv kidolgozása még tart (Napi, 2010. április 8.). Oszkó szerint e kockázatok nem haladják meg a GDP néhány tized százalékát, amit a tartalékok fedeznek: az általános tartalékból még 41 milliárd forint van, a stabilitási tartalék és a kamatkockázati tartalék 148 milliárd forintja is rendelkezésre áll. E kockázatok kezelése kormányzati szándék kérdése - véli a pénzügyér, aki szerint az új kabinet komolyabb reformokat kezdve átalakíthatja a hiánypályát - ez megint politikai döntés függvénye.

Rovatok