Index Vakbarát Hírportál

Jobboldali fordulat a Molban is

2010. április 13., kedd 15:07 | aznap frissítve

Három, a baloldalhoz sorolt személy kikerül a Mol igazgatóságából, helyükre jön Járai Zsigmond, Parragh László, és egy cseh áramcég elnöke. Nemrég a Mol-vezér, Hernádi Zsolt beszállt Járai biztosítójába. Járai így már szinte biztosan nem lesz miniszter az Orbán-kormányban.

Látványos mozgásokról, helyezkedésről tanúskodnak, és a leendő Fidesz-kormány összeállításáról is jelzést szolgáltatnak a Mol igazgatóságában bekövetkező személycserék.

Három baloldali kikerül, két jobboldali jön

Az olajipari vállalat közleményben jelentette be, hogy Akar László, Kamarás Miklós és Kemenes Ernő lemondanak igazgatósági tagságukról, helyükre pedig Járai Zsigmondot, Parragh Lászlót és a cseh Martin Romant választhatja meg az április végén tartandó közgyűlés.

A Mol nem kommentálja az ügyet, Járai szerint nincs összefüggés

Lapunk megkérdezte a Molt a váltás okairól, de az olajtársaság nem kívánta kommentálni az ügyet a tegnapi közleményén túl.

Egyelőre még csak egy javaslat van arra, hogy az igazgatóság tagja legyen Járai Zsigmond, annak realizálódásáig még van pár lépés - ezt Missura Gábor, a CIG Pannónia szóvivője monda lapunknak. Járai Zsigmond álláspontját tolmácsolva jelezte, hogy Járai felkérése a Mol igazgatóságába és Hernádi Zsolt CIG-tulajdonszerzése között nincs semmiféle összefüggés, a két történésnek a jellege is eltérő, az egyik egy befektetés, a másik pedig egy pozíciószerzés, egyszerűen így jött ki a két dolog.

Előbbi három személyt a baloldalhoz közel állónak sorolja a szakmai közvélemény. Akar László a Horn-kormány pénzügyminisztériumi államtitkára volt, az utóbbi években pedig a szocialista kormányzathoz lojálisnak tartott GKI Gazdaságkutató intézet vezetőjeként dolgozott. Kamarás Miklós a Horn-érában és a Medgyessy-kormány alatt is volt az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese, majd vezérigazgatója, most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezére. Kemenes Ernő sok évet húzott le az Országos Tervhivatalban a rendszerváltás előtt, 1992 és 1998 között az MNB jegybanktanácsának tagja volt.

Azok közül ketten, akik a helyükre ülnek, a jobboldallal szimpatizálnak. Járai Zsigmond az 1998-as Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd az MNB elnöke, aki mostanában a Fideszben alakult munkacsoportok munkájában is részt vett és a miniszteri posztra is esélyesként tartanak számon. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, de már évek óta látványosan közeledik a Fidesz-vonalhoz. Egyedül Martin Roman a kakukktojás a politikai vonalon, a cseh szakember annak a cseh áramcégnek, a CEZ-nek az elnöke, amelynek 7,3 százalékos tulajdonrésze van a Molban.

Fontos a jó kapcsolat

A Molban nincs tulajdonrésze a magyar államnak, mégis megtalálhatók az olajtársaság vezetésében a mindenkori kormányzathoz közelinek mondott személyek. Ennek oka, hogy az állam kiemelt jelentőségű, stratégiai cégnek tekinti a Molt, ezért is szereti tudni, mi folyik ott. És a Mol is szereti a jó viszonyt fenntartani, mondták lapunk forrásai. Ennek a kölcsönös „partnerségnek” az ékes bizonyítéka a néhány évvel korábban elfogadott, lex-Molként elhíresült törvény. A törvényt példátlan gyorsasággal hozta a parlament, és részben a jogszabálynak volt köszönhető, hogy sikerült megakadályozni a Mol elleni OMV-s felvásárlási akciót . Ez a kormányzó erővel való jó kapcsolat lehet az egyik mozgatórugója a személycseréknek. „Mindenki tudja itt a szerepét, a távozó tagokat lehet, hogy nem is kellett finoman megkérni, lejárt az idejük, érezhették ezt ők maguk is a közelgő kormányváltás miatt” – fogalmazott egyik forrásunk.

Külön pikantériája a Mol közleményének időzítése, hiszen azt tegnap, a választás másnapján adta ki a cég.

Hernádi-Járai-tengely

Van azonban itt egy másik érdekesség is. Nemrég jelentették be, hogy a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt beszáll a Járai nevével fémjelzett CIG Pannónia Életbiztosító Zrt.-be tulajdonosként, Járai Mol-igazgatóságba való beültetése pedig a kapcsolat további mélyítését mutatja.

Ugrott a miniszteri bársonyszék

A Mol-közlemény még egy dologról árulkodik. Hiába hangoztatta azt Orbán Viktor az elmúlt hetekben, hogy Járai Zsigmond szerepet kaphat, és többen is az esetleg súlyát vesztő pénzügyi tárca élére is esélyesnek mondták Járait, a Mol-igazgatósági posztjának elfogadása biztos jele annak, hogy nem lesz az új Orbán-kormány tagjai Járai. Erre persze eddig sem adtak sok esélyt a piacon. A PSZÁF és az MNB összevonásával, jogszabálymódosítással viszont Járai akár az új, megerősített jegybank elnöki tisztségére is esélyes, ha egyáltalán ez a forgatókönyv érvényesül a kormányváltás után. Ennek nem feltétlen mond ellen az igazgatósági tagság, ha ugyanis hozzányúlna a Fidesz az MNB-hez, a szükséges jogszabálymódosítások előkészítése, átvezetése akár hónapokra, életbe lépésük akár a jövő év elejére is átnyúlhat.

Rovatok