Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas visszaesés a kutak forgalmában

2010. április 15., csütörtök 14:27

Drámai mértékben csökkent a MÁSZ által lefedett töltőállomásokon az eladott üzemanyag mennyisége - derül ki a legfrissebb statisztikákból. Idén március 31-ig a szervezet 644 millió literes értékesítést regisztrált.

644 millió liter üzemanyag fogyott el Magyarországon a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjainak töltőállomásain az idei első negyedévben. Ez a szám brutális, 12 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest, miközben a tavalyi negyedik negyedévhez képest 21 százalékos a zuhanás.

Az első negyedévben a benzinfogyasztás esett vissza a legerősebben (15 százalékkal 299 millió literre), miközben gázolajból 9 százalékkal fogyott kevesebb (345 millió liter) 2009. első negyedévéhez viszonyítva.

Ilyen mértékű visszaesésre a MÁSZ adatai szerint még nem volt példa, az okok pedig sokrétűek, az alábbiak valószínűleg közrejátszottak a tendencia kialakulásában. A tavalyi első negyedévben a forint rendkívül gyenge volt, így a külföldieknek (különösen az otthon euróval fizetőknek) nagyon megérte Magyarországon tankolni. Ez felhajthatta a tavalyi első negyedévi fogyasztási adatokat.

A tavalyi első negyedév óta két komoly jövedéki adóemelés is történt hazánkban, amelyek súlyosan felhajtották az árakat. A forint mindeközben jócskán visszaerősödött, így a külföldiek ma már valószínűleg inkább kerülik a magyarországi tankolást. Sőt, erősödhetett a hazánkból külföldre irányuló benzinturizmus.

2010. január 1-től következett be a második durva jövedéki adóemelés. Könnyen elképzelhető, hogy ennek tudatában a fogyasztók a tavalyi negyedik negyedévben olyan előrehozott kereslettel jelentek meg a benzinkutakon, amely aztán az első negyedévben kiesett a fogyasztásból.

A magyar benzin és gázolajárak a tavalyi első negyedévre durván visszaestek, ma azonban soha nem látott magasságokban tartózkodnak. Bár az üzemanyagok kereslete kevésbé rugalmas, ugyanakkor az áremelkedés, illetve a gazdasági válság miatt csúcsra hágó munkanélküliség már valószínűleg nyomást gyakorol a lakossági fogyasztásra is.

A megoszlást tekintve a dízel továbbra is tör előre, hiszen a benzinfogyasztás a gázolajnál jelentősebb mértékben csökkent. A MÁSZ által lefedett piac 53,6 százalékát az utóbbi üzemanyagfajta uralta. A dízel térnyerése az elmúlt években az Európa szerte megfigyelhető folyamat volt, a fent nevezett 53,6 százalékos hazai arány egyébként nem kiugróan magas érték a kontinensen.

A negyedik negyedévben 42 százalékkal csökkent a 98-as benzin fogyasztása, a teljes fogyasztáson belül a súlya így még marginálisabb lett.

Rovatok