Index Vakbarát Hírportál

Jól fizet az igazgatósági tagság

2010. április 19., hétfő 08:14

A tavalyi évben is a TVK igazgatóságának a tagjai voltak a legjobban megfizetett menedzserek a magyar tőzsdei társaságok közül. A javadalmazási nyilatkozatokból az is kiderül, hogy Csányi Sándor az OTP-nél és a Molnál betöltött tisztségeiért évi 30 millió forint körüli összeget kap.

Tavaly átlagosan 4,1 millió forint tiszteletdíjat tehetett zsebre egy hazai tőzsdei cég igazgatósági tagja, amennyiben azokat a cégeket vesszük figyelembe, amelyek fizetnek ilyen jogcímen a testület tagjainak - derül ki a társaságok javadalmazási nyilatkozataiból. Ez havonta közel 350 ezer forintos bruttó fizetést jelent. Ennél is többet, átlagosan közel 370 ezer forintot kapnak az igazgatósági elnökök. Lényegesen kevesebbet keresnek viszont a felügyelőbizottságok tagjai (fb), miután az átlag 172 ezer forintot tesz ki, míg az elnökök 255 ezer forintot tehetnek havonta zsebre - írja a Napi Gazdaság.

A fix díjat fizető cégek közül a 2008-as évhez hasonlóan tavaly is a TVK bizonyult a legbőkezűbbnek, ahol az igazgatóság tagjai évi 50 000 eurót kaptak tisztségükért. Ehhez jön még az egyik it-tag 12 000 eurós utazási költségtérítése. Ugyanilyen címen részesült 4500 euróban 10 000 eurós éves díján túl az egyik fb-tag.

Igen bőkezű a javadalmazások terén a petrolkémiai cég fő tulajdonosa, a Mol is. Az olajipari vállalat kizárólag külső igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak fizet - egyénenként változó mértékű - tiszteletdíjat. Így Hernádi Zsolt elnökként nem kap ilyen juttatást, és ugyanez a helyzet Mosonyi György vezérigazgatóval is. Jól jár viszont az OTP első embere, Csányi Sándor, hiszen az elfogadott szabályok szerint amennyiben az elnök nem külsős, akkor az alelnököt illeti meg az elnöki tiszteletdíj. Így a legmagasabb összeget, 21,34 millió forintot Csányi Sándor kapja meg évente az igazgatóságban.

Csányi, aki az OTP elnöki posztját is betölti, a banknál ennél jóval kevesebbet, 8,52 milliót vehet fel évente, ami havi 710 ezer forintot jelent. A banknál az fb elnöke mellett annak alelnöke is havi 690 ezer forintos javadalmazásban részesült.

Érdekes színfolt a Kulcsár-ügy kapcsán képbe került Kartonpack (amelynek részvényei zömét zárolta a bíróság). A társaság a tőzsdei transzparencia jegyében a javadalmazási nyilatkozatában Kerék Csaba elnök tiszteletdíja mellett feltünteti az általa használt Audi A6 3.0 TDI bérautó, illetve egy notebook használati jogát, valamint költségtérítésként mobiltelefon- és mobilinternet-előfizetést is.

Több, zömében kis cég egyáltalán nem fizetett tiszteletdíjat. A Pannon-Flaxnál csak az első három hónapot fizették ki, a válságra tekintettel az év hátralévő részére az it- és fb-tagok lemondtak tiszteletdíjukról. Szintén lemondtak tiszteletdíjukról a Magyar Telekom német vezérkarának tagjai, illetve részben vagy egészben a Danubius vezetősége is. Ugyanakkor az RFV esetében elég komoly tiszteletdíjakkal találkozhatunk, hiszen a 850 ezer forintos havi bruttó több, mint amennyit Csányi például az OTP-elnöki tisztségéért kap.

A tiszteletdíjakon kívül az elmúlt időszak tőzsdei áremelkedése után sokat hozhatnak még a részvényopciós programok, amelyek egyre népszerűbbek a tőzsdei társaságok körében. Az ösztönzők terén az OTP viszi el a pálmát, a banknál az elmúlt évtizedben a menedzsmenten kívüli it-tagok is több tízezer darabos opciós részvényhez jutottak, illetve tavaly tiszteletdíjukon felül évi 500 000 forintos reprezentációs költségkeret fölött rendelkeztek.

Az FHB csak összevonva közölte a kifizetett összegeket, e szerint az igazgatóság éves 22,3 milliója mellett a felügyelőbizottság 14,15 millió forintos kifizetésben részesült, itt azonban egyes tagok kapnak tiszteletdíjat, míg mások nem.

Rovatok