Index Vakbarát Hírportál

Sokat várnak a piacok a Fidesztől

2010. április 26., hétfő 10:51 | aznap frissítve

A forintnak és a tőzsdének is jót tehet a kétharmados győzelmet övező piaci hangulat, az elemzők azt várják, hogy a Fidesz mielőbb konkrét terveket mutat be és minden területen reformokba kezd.

Hétfő reggel jól kezdte a napot a BUX, és bár az első órában elért 1,8 százalékos plusz jelentőségét csökkenti, hogy görög válság oldódásával kapcsolatos pozitív piaci hangulat a nyugati tőzsdékén is érzékelhető volt, a forint jelentősebb erősödése már leginkább a választási eredményhez köthető, az euró ára 262 forint közelében is járt a pénteki 264,50-hez képest.

A felmérések korábban is jelezték: a piac egy erős felhatalmazással, kétharmados többséggel bíró Fidesz választási győzelmét tartaná a legjobb forgatókönyvnek Magyarországon, ez adná meg az esélyt arra, hogy kellő számú és mélységű strukturális reform indulhasson el. A választási eredmények nyomán született kommentárokból is ez a várakozás-elvárás, optimista hangvétel olvasható ki, noha az elemzők azt is megjegyzik, hogy egyelőre sem a konkrét lépésekről, sem azok ütemezéséről nem lehet tudni szinte semmit.

A piaci szereplők túlnyomó többségének az a véleménye, hogy az IMF vezetése beleegyezhet a 2010-es hiánycél megemelésébe, cserébe viszont a fentebb említett szerkezeti reformok véghezvitelét várhatja el az új kormánytól, írja kommentárjában az Equilor, és emlékeztet arra, hogy lényegében konszenzus van a piacon abban a kérdésben, hogy a Fidesz azonnal tárgyalni kezd a Valutaalappal. Várakozásaik szerint a piac ezt a szcenáriót fogja árazni a következő hetekben, ami nyilván kedvező lehet, de megjegyzik, hogy a görög államadósság mizéria körüli hírek még mindig képesek felülírni minden egyéb piaci történést.

Összességében, bár a befektetők a választások előtt nagyjából már beárazták az erős felhatalmazású kormány létrejöttét, a kétharmados többség tegnapig nyitva volt. Ennek biztossá válásával a külföldi befektetők részéről komolyabb vételi érdeklődés bontakozhat ki az elkövetkező napokban a magyar tőkepiaci termékek iránt, bár az eurózóna perifériáján lévő tagállamok adósságválsága körüli aggodalmak bármikor képesek lehetnek ennek a magyar piaci eufóriának a mérséklésére.

Pozítivan értékeli a piaci folyamatok, árfolyamok szempontjából a választási eredményt a Concorde is, bár Samu János makróelemző arra is felhívja a figyelmet, hogy az erős kétharmados felhatalmazás hatása már a két héttel ezelőtti forduló után is beépülhetett az árakba. Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője szerint ugyanakkor a mostani, talán a piaci várakozásoknál is komolyabb győzelem még erősítheti a magyar eszközök iránti érdeklődést, de ő is megemlítette, hogy ehhez szükség lehet a külső környezet támogatására is.

A Citi várakozásai szerint május végére alakulhat meg az új kormány. Ezután a nyáron erősödhet a piaci nyomás Magyarországon, és a bizalom könnyen csökkenhet, ha a Fidesz nem mutat be rövid idő alatt egy ambiciózus reformmenetrendet, különösen, hogy a mostani 3,8 százalékos hiánycél helyet öt-hat százalék közötti hiány lehet reális az idén.

A kétharmad mindenesetre biztosítja a hosszabb távú reformokra való koncentrálás lehetőségét, és a Concorde várakozásai szerint ezek érinthetik a közigazgatást, az önkormányzati szektort, az egészségügyet és az oktatást is egyebek között. És persze az adókra, az állami újraelosztás mértékének azonban csak moderált ütemű csökkentésére számít a Concorde, megjegyezve, hogy konkrét elképzelések a Fidesztől még nem hangzottak el.

Ezzel kapcsolatban az Equilor azt mondja, hogy a befektetők várhatóan pozitívan értékelik a következő hetekben és hónapokban a Fidesznek azt a retorikáját, amely szerint a kormány a 2011 és 2013 közötti időszakban fokozatosan a régiós szintre csökkentené a vállalkozásokra és az élőmunkára kivetett adóterhet. Az adócsökkentési terv jó eséllyel dinamizálhatja a gazdaságot, azonban az összkép csak akkor lehet teljes a piaci szereplők szemében, ha az adócsökkentésből fakadó kiesést az új kormány képes lesz akár a kiadások megkurtításával ellensúlyozni a büdzsében.

Rovatok