Index Vakbarát Hírportál

Nyolcszázezer hiteles van nagy bajban

2010. május 4., kedd 10:53 | aznap frissítve

Töretlenül nő hazánkban azok száma, akik legalább kilencven napon keresztül nem tudták fizetni törlesztőrészleteiket, esetleg másfajta mulasztást, visszaélést követtek el az elmúlt öt évben. Egy év alatt 170 ezren kerültek BAR-listára, amelyen már 825 ezer adós neve szerepel.

A Központi Hitelinformációs Rendszerben, közkeletű nevén a BAR-listán tárolt magánszemélyek száma a legfrissebb, márciusi adatok szerint egy év alatt 170 ezerrel 825 ezerre nőtt, a fennálló mulasztások száma pedig már meghaladta az 1 millió 123 ezret. A BAR-lista tehát soha nem látott hosszúságú, kérdés, megfordítja-e a szomorú folyamatokat a leendő új kormány műhelyeiben formálódó lakáshitel-támogatási rendszer. Vélhetően nehezen, hisz a probléma messze túlmutat a lakáshiteleken.

A hitelinformációs rendszer a vállalkozások mellett azokat a magánszemélyeket és ezek mulasztásait, visszaéléseit tartja nyilván, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint kilencven napon keresztül nem tettek eleget. Március végéig az egy ével korábbi 655 ezerről 825 ezerre nőtt a lakossági alrendszerben tároltak száma, ez 26 százalékos növekedést jelent.

2008 végén még csak 669 ezer volt a fennálló lakossági mulasztások száma a rendszerben. Ez a szám 2009 novemberében meghaladta az egymilliót, március végére pedig 1 millió 123 ezer fölé nőtt.

A tavalyi év első félévében a forintgyengülés miatt megugró törlesztőrészletek, a második félévben pedig a 10 százalék fölé emelkedő munkanélküliség, illetve a csaknem öt százalékos magyarországi reálbér-csökkenés jelentette a legnagyobb rizikófaktort az adósságtörlesztés szempontjából. Bár a lakásárverezések jelenleg is szünetelnek, tavaly év végén hatvanezer jelzáloghitel esetében állt fenn 90 napon túli tartozás, és ez a szám azóta csak tovább nőhetett.

Nő a bajba jutott adósok száma

A fennálló mulasztások havi növekedési üteme idén már kisebb, mint a tavalyi év átlagában: 2.4-2.5%-os emelkedés volt tapasztalható az egyes hónapokban a tavalyi évben nem ritka 4%-os növekedéssel szemben. Ugyan a késedelmes hitelek pontos összetételét nem ismerjük, a bankok elmondása alapján számarányukat tekintve döntően kisebb volument képviselő fedezetlen hitelekről lehet szó, az összeget tekintve viszont jelentős lehet a nagyobb értékű lakáshitelek részesedése.

Továbbra is nehéz helyzetben vannak a vállalkozások is, igaz, a felszámolások növekedése lassul - derült ki április elején az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Mind az első negyedév egészében, mind márciusban lassult a felszámolások növekedési üteme az előző évi azonos időszakához képest. Januártól márciusig 3947 kis- és középvállalkozás ellen indítottak eljárást a hitelezők, a bedőlt cégek száma 2009 azonos időszakához képest 3,3 százalékkal emelkedett, akkor ugyanis 3818 céget vontak felszámolás alá. Ez a növekedési ütem jelentősen elmarad az egy évvel korábbi 31,8 százalékos emelkedéstől, remélhetőleg közel tehát a fordulat.

Nehéz helyzetben vannak a vállalkozások

Összességében tehát annyi elmondható, hogy a vállalkozások mintegy 24 ezerrel kevesebb fennálló hitelszerződéssel rendelkeznek, mint egy évvel ezelőtt, és a tavalyelőttinél kevesebb, ám a tavalyi nyárihoz képest több, 177 ezer vállalkozás szerepel a rendszerben.

A teljeslistás vállalkozói hitelnyilvántartáson túl a negatív listás (egy hónapon túli és egymillió forint feletti) bankszámla sorbanállásokat és a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadásával való visszaéléseket is tárolja a rendszer.

Indul az első pozitív adóslista

A BISZ Zrt.-nél tavaly kezdődött el egy önkéntes, teljes listás lakossági nyilvántartási rendszer kiépítése, és nem sokat kellett várni a versenytárs megjelenésére sem: az olasz CRIF is hasonló tevékenységbe kezdett hazánkban

Mindez - attól függetlenül, hogy adatvédelmi ombudsman aggályait is felvetette - elősegítheti a bankok hatékonyabb kockázatkezelését és megbízhatóbbá teszi az ügyfelek kockázati besorolását. Ezzel, ha minimálisan is, hozzájárul ahhoz, hogy a rossz adósokból fakadó veszteségeket egyre kevésbé a rendszeresen teljesítők fizessék meg.

Rovatok