Index Vakbarát Hírportál

Kormányzati támogatást vár az élelmiszeripar

2010. május 19., szerda 16:08

A hazai élelmiszeripar ma súlyos válságban van, mivel a kormányzati munkában stratégiai jelentőségéhez mérten évek óta nem kapott megfelelő figyelmet – szögezi le az a Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológia Platform (MNÉTP). Az elmúlt tíz évben nagy múltú gyárak sorát zárták be, a termelés mintegy 20 százalékkal csökkent, a belföldi eladások pedig 30 százalékkal visszaestek. A vállalkozások az elmúlt két évben több tízmilliárd forint veszteséget szenvedtek, és e tendencia várhatóan az idén is folytatódik. Mivel a megújuláshoz kevés a tőke, drága a hitel és nagy az eladósódás, a platform szerint most minden korábbinál nagyobb szükség lenne egy államilag is támogatott innovációs programra.

Keretes címe

A MNÉTP-t az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) kezdeményezésére – az élelmiszerlánc számos szereplõje alapította meg 2005. október 14-én. A szervezet munkájában ma 125 ipari vállalkozás és kutatóhely vesz részt, a titkársági feladatokat az ÉFOSZ látja el.

Összesen 45-50 milliárd forintot kellene a következő öt évben innovációs céllal befektetni a hazai élelmiszeriparba – állapítja meg az MNÉTP Innovációs Megvalósítási Terve. Az elképzelések szerint 2011-től évi 9-10 milliárd forintnyi ráfordításra lenne szükség a célok megvalósítására, amely átlagosan az élelmiszeripari éves kibocsátás 0,3-0,4 százalékának felelne meg. Az innovációs befektetésekkel megállíthatók lennének a mai negatív tendenciák az élelmiszeripari kibocsátásban és eredményességben.

Az MNÉTP azt várja, hogy nem csak az üzleti szféra, hanem a kormányzat is partner lesz e források megteremtésében. Az európai élelmiszeriparban a termelési értékre számított K+F ráfordítások átlagosan 0,3 százalékot tesznek ki, míg a hazai vállalkozásoknál ennek legfeljebb egy hatodáról beszélhetünk – hívják fel a figyelmet. A magyar élelmiszeripar akkor tudja helyreállítani versenyképességét és növelni hazai, illetve exportpiaci szerepét, ha fokozza és hatékonyabbá teszi innovációs tevékenységét. Azok a vállalkozások, amelyek nem fejlesztik szakmai felkészültségüket, termékeiket, szolgáltatásaikat és tevékenységüket, veszélyeztetik saját fennmaradásukat is.

Az élelmiszeriparban elsősorban az innováció helyét és erősítésének módjait kellene újragondolni, illetve ösztönző rendszereket, jobb pályáztatási feltételeket és egyéb finanszírozási lehetőségeket kellene teremteni – állítja a szervezet. Ma különösen a kis- és a középvállalkozásoknak (KKV-k) képtelenek arra, hogy egyedül vállalják az innovációs kockázatokat. Az MNÉTP ezért kiemelt figyelmet fordít a KKV-k igényeire és innovációs korlátaik kiküszöbölésére. A platform szerint számukra nélkülözhetetlen, hogy a kormány támogassa az innovációs tevékenységüket.

Rovatok