Index Vakbarát Hírportál

A kormányra várnak az autókereskedők

2010. május 21., péntek 07:39

A magyarországi autóipar versenyképességének megőrzése érdekében sürgős kormányzati lépésekre van szükség - derült ki a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) közgyűlésén. Azonnali intézkedések híján 2010-ben mintegy tízezer munkahely kerülhet veszélybe a magyar autópiacon - mondta a Napinak Gablini Gábor, a szervezet elnöke.

A márkakereskedésekben és független javítóműhelyekben 2008-ban 60 ezren, tavaly 50 ezren dolgoztak. Az ágazatban széles szakmai konszenzus alakult ki a szükséges kormányzati intézkedésekről: a Gémosz mellett a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) is úgy véli, hogy javaslataik a hosszú távú célok mellett azonnali eredményekkel is kecsegtetnek.

A kormányzatnak újra kell gondolnia a halasztott áfafizetés gyakorlatát, a regisztrációs adó felső határát és az alkatrészek eredetének szabályozását is - mondta Gablini. Évi tízmilliárd forint bevételkiesést jelent az ágazat számára az importautók esetében alkalmazott halasztott áfafizetés, ezt kihasználva ugyanis egy-egy fiktív vállalkozás évente több száz gépjárművet hozhat be az országba úgy, hogy az autók után nem fizetnek adót.

A Magyarországi Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete is egyetért azzal, hogy a regisztrációs adó felső határát 1,2 millió forintra szállítsák le. A szervezetek szerint ezzel elejét vehetnék annak, hogy a nagy értékű gépjárműveket külföldön helyezik forgalomba a tulajdonosok. Gablini szerint a szakmai javaslatok egy része már akár 2011-től hatályba léphet, hogy visszaszorítsák a feketegazdaságot és megszüntessék azt a versenykényszert, amelyre a piac illegális szereplői kényszerítik a törvényesen működő vállalkozásokat.

Rovatok