Index Vakbarát Hírportál

Jövőre emelik a minimálbért, vonzóbb lesz a 10%-os társaságiadó-kulcs

2010. június 10., csütörtök 16:07 | aznap frissítve

Pár ponton világosabbá vált ma a kormány adóterve, de maradtak még nyitott kérdések bőven.

Ahogyan azt lapunk korábban megírta, a régi, bruttó bér lesz jövőre a személyi jövedelemadó alapja, vagyis eltörlik a szuperbruttó megoldást. Ezt hivatalosan ma ismerte el az adóügyekért felelős államtitkár, Kármán András a kormányszóvivő sajtótájékoztatón. Mint ismert, jövőre 16 százalékos egykulcsos adóra tér át a kormány, ahogyan azt Orbán Viktor kedden bejelentette, ezt választotta a kabinet a lapunkban is ismertetett étlapról.

Továbbra sem tudni azonban semmit a „fokozatosan kivezetendő” adójóváírás összegéről, kifuttatási határáról, üteméről, erre Kármán András sem tért ki. Csak annyit mondott, megismételve a kormányfő bejelentését, hogy az új adórendszert, amelyben már nem lesz egyáltalán adójóváírás, és 16 százalékos lesz az egyetlen szja-kulcs, két év alatt vezetik be. Bár sokaknak nem volt eddig egyértelmű, mégis a kormányzati nyilatkozatokból az olvasható ki, hogy 2012-től élne ez a rendszer, vagyis idén még egyáltalán nem nyúlnak az adójóváíráshoz, ám jövőre már csökkentik azt.

Kármán hitet tett amellett, hogy senkinek a nettó keresete nem csökkenhet, derül ki az MTI tudósításából. Ezt úgy érik el, hogy jövőre emelik a most havi 73500 forintos minimálbért. Mértékről megint csak nem volt szó a sajtótájékoztatón.

Valamire nincs keret, valamire van

Járulékcsökkentés viszont biztosan nem lesz, mert nincs rá lehetőség, szögezte le az államtitkár.

Arra azonban van pénz, mégpedig 70 milliárd forint, hogy eltöröljék a kedvezményes társaságiadó-kulcs alkalmazásának feltételeit. Ismert, a kormány már idén év közepétől azt a szabályt kívánja bevezetni, hogy a normál, 19 százalékos adómértékkel szemben ma is meglevő 10 százalékos kedvezményes társaságiadó-kulcsot ne csak 50 millió forintos adóalapig lehessen igénybe venni, hanem 500 milliós adóalapig. Ennek ma az a feltétele, hogy a dolgozóknak legalább a minimálbér dupláját fizesse a cég, pontosabban ez után fizesse meg a járulékokat, és hogy ne legyen tartozása a cégnek, és egy beruházási, fejlesztési alapba helyezzen pénzt. Ezek a feltételek ma azt eredményezik, hogy sok cég inkább nem él a kedvezményes adókulccsal, mert kevesebbet nyer vele, mint amennyit a feltételek teljesítése elvisz. Ezeket a feltételeket szüntetheti tehát meg a kormány akaratának engedelmeskedő parlament. Az azonban továbbra sem egyértelmű, hogy idén a második féléves költségvetési bevételcsökkentő hatás 70 milliárd forint, vagy egy teljes évi hatásról beszélt az államtitkár.

Eva, bankadó

Kérdésre válaszolva Kármán elmondta, hogy az eva és az ekho sorsáról nem tárgyalt a kabinet.

A kormány olyan bankadót akar bevezetni, amely nem veszélyezteti a szektor stabilitását és a bankok hitelezési aktivitását - mondta Kármán András. Hozzátette: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egyeztet először a szektor képviselőivel a bankadó kérdésében.

Nem a teljes közszférára, hanem csak a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságokra, illetve azok vezetői tisztségviselőire vonatkozik a kormány gazdasági akciótervében bejelentett 15 százalékos bértömegcsökkentés – hangsúlyozta Nagy Anna kormányszóvivő. Megismételte: az állami vállalatok igazgatóságainak számát 100-ról 10-re, az igazgatósági létszámot 319-ről 55-60-ra csökkentik.

Rovatok