Index Vakbarát Hírportál

Leminősítgetik az OTP-t

2010. június 10., csütörtök 11:28

Két kedvezőtlen elemzői vélemény is érkezett ma az OTP részvényeivel kapcsolatban. A Deutsche Bank az eddigi vételről tartásra minősítette le a papírokat 7300-ról 6100 forintra csökkentve a célárat, a Citigroup pedig az eddigi 7500-ról 5867 forintra csökkentette célárfolyamát a vételi ajánlás fenntartása mellett.

A banki különadó és a magyar alaptevékenység fellendülésében bekövetkező késlekedés miatt döntött úgy a Deutsche Bank elemzője, hogy leminősíti az OTP részvényeit. A kalkuláció szerint az OTP különadó-fizetési kötelezettsége ebben és a következő két évben évi 6-ról 55-60 milliárd forintra nőhet. A Deutsche Banknál is úgy látják, a bank ennek egy részét átháríthatja az ügyfelekre, ám továbbra is bizonytalan, mi lenne például az adóalap, kiknek kellene fizetniük az új adót és milyen időtávon. A deviza alapú jelzáloghitelezés tiltását ugyanakkor jó lépésnek tartják, sok más lépéssel együtt.

Szokatlan a kormány politikája a bankokkal kapcsolatban, fokozott kockázatokat jelent a szereplők számára, ami nem csak eredményességükre lenne rossz hatással, de az értékelés során figyelembe vett diszkontrátában is megmutatkozhat. Az Orbán miniszterelnök által bejelentett intézkedések valószínűleg kedvezőtlen hatással lesznek az OTP eredményességére, a Magyarországot övező negatív piaci reakciókat pedig a kommunikációs hibák váltották ki.

A fentieket, a forint gyengeségét, valamint a bank első negyedéves teljesítményét figyelembe véve új előrejelzésében a Deutsche Bank 389,61 forintos EPS-t valószínűsít erre az évre, ami csupán kétharmada a tavalyi évinek. Az új kockázatok miatt az elemzés szerint még az 1,2-szeres P/TBV (immateriális tételektől tisztított könyv szerinti érték alapú árazás) alapján sem tűnik olcsónak a papír, így modelljük alapján a célár 7300 forintról 6100 forintra csökkentését indokoltnak tartják.

Az ördög a részletekben rejlik - jegyzik meg tegnapi dátumozással közzétett elemzésükben a Citigroup elemzői a banki különadóval kapcsolatban. Amennyiben idén nem nő a szektor működési eredménye és 30 százalékkal csökken a céltartalék-képzés, a bejelentett intézkedés mintegy 50 százalékos effektív adóterhelést jelent a szektorban, szemben a jelenlegi 19 százalékkal. Bár még azt sem tudni, fokozatosan vezetnék-e be az adót, 50 százalékos effektív adóterhelést feltételez a Citigroup elemzése a következő három évre az OTP esetében.

Korábban 13 százalékos tőkeköltséggel, a balszerencsés kormányzati kommunikáció miatt azonban már 15 százalékkal számol a Citigroup elemzése. A kockázati költségeket viszont a frankportfólióra nehezedő árfolyamnyomás ellenére nem változtatták. A Citigroup úgy véli, az OTP növekedésére és kamatmarzsára negatív hatással lehet a deviza jelzáloghitelezés tiltása, bár ez kisebb aggodalmat jelent csak.

Nem kevesebb, mint 38 százalékkal csökkentette a Citigroup EPS-várakozását, és az idei évre 350 forintos egy részvényre jutó eredményt vár. Az extra adó hatásaként az idei éves eredmény a tavalyi 151 milliárd után 94 milliárd forint körül alakulhat szerintük.

Rovatok