Index Vakbarát Hírportál

Reszkethetnek a svájcifrank-hitelesek

2010. június 18., péntek 09:51

Hangsúlyeltolódás történt a svájci jegybank politikájában - írják friss, az SNB csütörtöki döntésére érkezett kommentárjukban a Danske Bank elemzői. A koppenhágai közgazdászok szerint az alpesi ország jegybankjának tegnapi közleménye arra utal, hogy a jegybankárok nem tartják túlzottnak a frank eddigi felértékelődését, és a jövőben nagyobb szerepet kaphatnak a piaci tényezők az árfolyam alakításában. Ebben a megközelítésben tovább növekedett a frank erősödésének esélye.

Meglehetősen visszafogottan fogalmazott az elmúlt időszakban tapasztalt frankerősödéssel kapcsolatban a svájci jegybank csütörtöki közleménye - emelik ki az SNB döntésének kapcsán a Danske Bank szakértői, akik emlékeztetnek arra, hogy a jegybank legutóbbi, márciusi ülése óta a frank 5 százalékkal gyarapodott az euró ellenében.

A jegybank kommunikációjában történt eltolódás a frank piacán is érződött. A csütörtöki kereskedésben megközelítette a hónap elején beállított történelmi csúcsát az euró ellenében, az EUR/CHF jegyzések az 1,3750-es szint alatt is megfordultak

A jegybank csupán arra tért ki, hogy a deviza felértékelődésének negatív hatását ellensúlyozta a külföldi kereslet élénkülése - húzzák alá a Danske elemzői, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a jegybank közleményéből ezúttal kimaradt a "túlzott frankerősödés megakadályozására" vonatkozó kifejezés.

Miért változott a svájci jegybank kommunikációja?

A Danske Bank közgazdászai szerint az SNB, a svájci jegybank több okból kifolyólag nem aggódik már annyira erőteljesen az alpesi deviza felértékelődése miatt.  Egyrészt 2 százalék közelébe emelte az idei GDP-növekedésre vonatkozó prognózisát a korábbi 1,5 százalékról - a frank erősödése korábban az export, így a gazdasági növekedés lassítása miatt volt leginkább aggasztó Svájcnak. A jegybank emelett kevésbé tart a deflációs kockázatoktól (ami nagyban meghatározta 2009 első felében mutatott politikáját) - a defláció, például az árak várt csökkenése miatt elhalasztott vásárlások miatt ismét a gazdasági növekedés ellen ható tényező lehet.

Az SNB javította a globális növekedési kilátásokat is, ami arra utal, hogy a svájci jegybankárok nem félnek túlságosan az euróövezeti adósságválság negatív hatásaitól.

Próbálkozhat a piac

A csütörtöki bejelentés következtében a Dankse Bank elemzői úgy látják, hogy a következő hetekben a piac tesztelni fogja a jegybank (megváltozott) magatartását. Mindezt annak érdekében, hogy bebizonyosodjon arról: az SNB valóban felhagyott-e masszív devizapiaci intervencióival. A koppenhágai szakértők szerint megnövekedett a kockázata a frank további felértékelődésének. A fundamentumok egyértelműen támogatják az alpesi devizát - fogalmaznak.

Mit jelent mindez?

Mindez nem sok jót ígér a frankban eladósodottak számára. A forint frankkal szembeni árfolyamát ugyanis jelentősen befolyásolja az alpesi deviza ereje, ami ezek szerint a közeljövőben még tovább növekedhet. A frank felértékelődése így kiolthatja a forint esetleges gyarapodásának kedvező hatását. A CHF/HUF árfolyama gyakorlatilag már két hete a 200-as szint felett tartózkodik.

Mint ismeretes a svájci frank árfolyamát alapvetően három tényező mozgatja. A legerősebb mozgatórugó a nemzetközi befektetői hangulat. Amennyiben romlik a hangulat és erősödik a kockázatkerülés, akkor az frank erősödéssel jár, mivel a befektetők a biztonságosnak vélt frankba menekülnek. Jelenleg pedig azt látjuk, hogy több elemző is borúlátóan nyilatkozik az euró jövőjéről. Egyre biztatóbbak az alpesi gazdaság kilátásai (a jegybank szerint is), ez pedig, mint második tényező, a felértékelődés irányába hajtja a frankot. A harmadik kulcs a svájci jegybank magatartása: tavaly március óta az SNB jelen van a devizapiacon és folyamatosan gyengítette a helvét devizát. A svájci jegybank devizapiaci tevékenysége pedig a gazdasági kilátásoktól függ: ha kiújulnak a deflációs félelmek, akkor az SNB újra közbeléphet a frank gyengítése céljából.

Rovatok