Index Vakbarát Hírportál

6,4 milliárd forintért kelt el a Netrisk

2010. július 1., csütörtök 16:45

Eladták a legnagyobb hazai biztosítási alkusz vállalatot, amelynek többségi tulajdonosa a varsói székhelyű Enterprise Investors lett. A kockázatitőke-befektető cég mellett kisebbségi tulajdonos maradt az alapító Haraszti Zsolt. Az Enterprise Investors további magyarországi befektetéseket is tervez.

Az 1994-ben alapított netrisk.hu  a legnagyobb hazai biztosítási portál, ma már 770 ezer regisztrált ügyféllel. A netrisk.hu 2001-ben Magyarországon elsőként tette lehetővé a biztosítások összehasonlítását és megkötését az interneten. 2009 novemberében már az autósok több mint fele az interneten választott új kötelező biztosítást, akik közül 310 ezren az első számú biztosításközvetítő portált választották. A vállalat tavaly óta a román piacon is jelen van. Éves árbevétele tavaly 1,4 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye 700 millió forint. Idén 1,8 milliárdos árbevételel kalkulálnak.

Az elmúlt két évben a válság ellenére 30 százalékkal nőtt a netrisk.hu felhasználóinak száma, aminek következtében a vállalat kedvező befektetési célpontá vált. Így került az Enterprise Investors célkeresztjébe is, a kockázatitőke-befektető a 23 millió eurós tranzakcióval az első felvásárlását hajtotta végre Magyarországon.

A varsói székhelyű társaság az elmúlt húsz évben Kelet-Közép-Európa legnagyobb magán- és kockázati tőke társaságává nőtte ki magát, eddig összesen 1,3 milliárd eurót (mintegy 370 milliárd forintot) fektetett be a régióban. A befektetések nagy részét Lengyelországban vitte véghez az Enterprise Investors, az országon kívül 447 millió eurót fektetett be eddig a cég. A mostani felvásárlással a lengyel vállalat egyértelműen elkötelezte magát a magyarországi terjeszkedése mellett.

Mindez jól jöhet a hazai kis- és középvállalatoknak, ugyanis a kevés piaci szereplő és az Európai Uniós Jeremie program eddigi sikertelensége miatt ez a szektor jelenleg nagyon kevés forráshoz jut kockázati tőke formájában. Magyarországon mindössze tizenkét darab ügyletben összesen 214 millió euró kockázati tőkét utaltak ki tavaly.

Rovatok