Index Vakbarát Hírportál

Idén 0,9, jövőre 2,9 százalékos lehet a növekedés

2010. július 6., kedd 13:56

Az Ecostat szerint árvízkárok nélkül is 90 milliárdos rés található a költségvetésben, ami felemészti a költségvetési tartalékokat. Jó hír, hogy az új kormány fiskális intézkedései 150 milliárdos pluszt jelenthetnek, így tarthatóvá válik az idei hiánycél. Jól járnak a vállalatok, 70-90 milliárdos megtakarítást jelent számukra a társasági adó csökkentése. Idén 0,9, jövőre már 3,1 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság.

2,3 százalékkal nőnek a reálkeresetek idén az Ecostat elemzése szerint, aminek legfőbb motorja a versenyszférában dolgozók bérének emelkedése lehet. Kevésbé járnak jól a közszférában dolgozók, ott ugyanis a magasabb keresetűeket leszámítva mindenhol csökkennek a reálkeresetek. Hiába tehát a személyi jövedelemadó csökkentés, nem tudja kompenzálni a közszférában történő bérlefaragásokat. A reálkeresetek növekedésének ellenére nemzetgazdasági szinten csökken a háztartások jövedelme és a fogyasztás is. Nem tudják megtartani reálértéküket a nyugdíjak és a szociális támogatások sem. A GYES és a családi pótlék két éve nem emelkedik, aminek köszönhetően folyamatosan veszít vásárlóértékéből.

A gazdaságot a gyenge belső kereslet helyett elsősorban a külső fellendülés fogja hajtani, az export és az import dinamikájában is 9-10 százalékos növekedés várható. Javulnak a külföldi kereskedelmi partnereink mutatói, az eurózónában 0,9 százalékos, a teljes Európai Unióban pedig egy százalékos növekedés prognosztizálható idén. Növekedési kockázatot jelent ugyanakkor a külső konjunktúra esetleges megtorpanása, az adóbevételek elmaradása vagy az önkormányzatok túlköltekezése az őszi választások előtt.

Év végére csökkenhet a munkanélküliség, ami a márciusi 11,8 százalékos tetőzés után várhatóan 11,2 százalékra mérséklődik idén. A leépítések már tavaly lezajlottak, idén már nem várható további nagy elbocsátási hullám. Ágazatok szintjén stagnálásra kell számítani a mezőgazdaságban, az ingatlanpiacon és a turizmusnál. Az építőipar továbbra is gyengén teljesít, a távközlési szektor ezzel szemben képes lesz a növekedésre idén.

Az infláció is csökkenésnek indul az év második felében, 2010 első öt hónapjában 5,8 százalék volt, év végére azonban 4,8 százalékot, jövőre pedig már 3,1 százalékot vár az Ecostat.

Rovatok