Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál a meggypiacon

2010. július 13., kedd 06:58

A kereskedők és feldolgozók az önköltség alatti árért vennék át a meggyet, a termelők kartellt gyanítanak, a gyümölcsből kevés termett.

Az időjárás mellett a kereskedők és a feldolgozók sem voltak kegyesek a meggytermelőkhöz az idén. Noha a szezon véget ért és a legtöbb helyen már csak a lének való, illetve a pálinkafőzdékbe szánt meggy szedése folyik, még mindig jelentős kereslet mutatkozik mind az étkezési, mind az ipari meggy iránt. A jelentős terméskiesés ellenére sem mozdultak felfelé egész szezonban a felvásárlási árak az étkezési meggy esetén a 180-200, az ipari meggy esetén a 100-120 forintos sávtól kilogrammonként - mondta a Napi Gazdaságnak Lukács József, a Magyar Meggytermelők Szövetségének ügyvezetője. A pálinkának való meggyért 60-80 forintot fizetnek a felvásárlók.

Mindez azért is furcsa, mert az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint idén Lengyelországban és Németországban is jelentősen csökkentek a terméshozamok. Előbbiben mintegy hatezer hektár ültetvényt vágtak ki tavaly az alacsony felvásárlási árak miatt, és a tavaszi fagyok mellett a Visztula áradása is csökkentette a hozamokat. Németországban pedig a szokásos mennyiség felére, 15 ezer tonnásra becsülték a mostani termést.

Magyarországon sem kímélte az időjárás az ültetvényeket, és bár pontos adatok még nincsenek, az már biztosnak látszik, hogy a tavalyi 73 ezer tonnás termésnek kevesebb mint fele termett. A fogyasztói piacokon azért az elmúlt évhez képest jelentősen drágult az étkezési meggy, ott vita nélkül érvényesült a terméskiesés árfelhajtó hatása. Átlagosan 40-60 százalékkal adták többért, mint 2009-ben, az áruházláncokban pedig átlagosan kilónként 440-450 forintért árulták.

Rossz a málnaszezon is

Minőségben és mennyiségben is rossz málnaszezonra számítanak Nógrád megyében - mondta Schmidt Szilárd, a felvásárló-értékesítő Berkenye Faluszövetkezet vezetője. Amíg a tavalyi szezonban 450 tonna málnát takarítottak be, az idei várható mennyiség mindössze 250 tonna lesz, a minőség ráadásul közepesnek mondható. A tavaszi esőzések miatt vízben álltak az ültetvények, sok tő kipusztult, a virágzás sem volt megfelelő, így kevesebb málnaszem van egy ágon, a mostani nagy meleg pedig leszárítja a szemeket - tette hozzá. A szövetkezet Nyugat-Nógrád harminc településéről vásárolja a málnát, az első osztályú, gurulós fertődi málnának van a legjobb ára, azt kilónként 450-480 forintért veszik át - írja az MTI-Eco. A gyümölcs ára a nagybani piacokon kilónként 800 forint körül alakul, de a legtöbb fogyasztói piacon dobozos kiszerelésben kapható.

A korai fajtákat tönkretette az eső, és a növényvédőszer-engedélyezés sajátos változása miatt ismét olyan, rég elfeledett betegségekkel kellett a termelőknek megküzdeniük, mint a gliosforium - mondta Lukács József. A feldolgozóknak és a kereskedőknek is hamar rá kellett döbbenniük, hogy például az érdi bőtermőből egész egyszerűen nem volt olyan minőségű termés, amit kerestek, így abból exportra is alig jutott. Az újfehértói fürtös és a cigánymeggy már jobb hozamokat és minőséget adott, mivel több napsütést kapott, a felvásárlási árak azonban így sem javultak.

Egyelőre alig ért el eredményt az idén megalakult szövetség, amelynek tagjai a mintegy hétezer hektár, prémium minőségű kompótmeggyet előállító ültetvényből 5,8 ezer hektáron gazdálkodnak. Hiába tárgyalt a szövetség valamennyi nagyobb felvásárlóval és feldolgozóval, a szezon kezdetén végül jóval alacsonyabb árakat ajánlottak, mint amire számítottak. A március végi termékpálya-egyeztetésen a feldolgozók és a kereskedők ugyanis elfogadták a kilogrammonkénti 130 forintos önköltséget - tárgyalási alapként. Ezt követően jöttek sorra a visszajelzések a 120 forintos ajánlatokról. Egyre inkább úgy vélik a termelők, hogy a felvásárlók egymás között is egyeztették az árakat - mondta az ügyvezető.

A szövetség ezért fontolgatja, hogy jogorvoslatot keres: első körben a szaktárcától várnának segítséget, de meggondolják, hogy gyanújukat a Gazdasági Versenyhivatalnak is jelezzék-e. Az is előfordulhat, hogy azért nem ajánlottak reálisabb árat, mert akkora a kereskedelmi láncok árletörő hatása, hogy nem is ajánlhattak érdemben magasabbat a termelőknek.

Rovatok